изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:43 EEST
Доказаха огромни количества вода на Луната    
Любопитно Голям успех отбеляза НАСА в изследванията си, след като бе доказано наличието на значителни количества вода на Луната - единствения спътник на Земята.

 

 

Засега доказаното наличие на вода е във вид на лед. До този извод са стигнали от американската космическа служба НАСА след проучване на данните от проведен на лунната повърхност експеримент. Миналия месец НАСА предизвика падането на ракета  "LCROSS" в лунния кратер "Cabeus". Развихреният от експлозията лунен прах бе уловен от специална сонда и анализиран на Земята. В него специалистите са установили наличието на вода.

http://www.kirchenbote.ch/zuerich/images/mond.jpg"Концентрацията и разпределението на водата трябва да се анализират допълнително, но със сигурност можем да кажем, че в кратера "Cabeus" има значителни количества вода", заяви ученият Антъни Колапрер. Във въпросния кратер, чието дъно никога не е било огрявана от слънчевите лъчи, вода може да съществува само в замръзнала форма.

Наличието на вода може да се окаже от много важно значение за бъдещите мисии на Луната. Водата може бъде разделена на съставните си части водордо и кислорос и да бъде преобразувана на въздух или ракетно гориво. Направеното откритие е голям скок напред в изучаването на космоса и подсилва надеждите за постоянна база на Луната.

http://cache.daylife.com/imageserve/06F7eqE4bg4UK/610x.jpg"Откритието отваря нова глава в разбирането ни за Луната", съобщават още учените от НАСА. Преди направените доказателства учените подкрепяха теорията, че освен възможността за съществуването на лед в дъното на кратерите, Луната е абсолютно суха. Откриването на вода на естествения спътник на Земята е голям пробив в изследването на космоса.

Тайните, които луната крие вече милиарди години, започват постепенно да се разкриват пред експертите от НАСА, се казва на официалната страница на американската космическа агенция.

На 9 октомври учени от НАСА успешно изстреляха ракета и сателит LCROSS към повърхността на Луната в 7:30 ч. местно време. Мисията е на стойност 79 милиона долара и с нея експертите трябваше да установят дали има вода на Луната. /БЛИЦ

 


Сходни връзки

Доказаха огромни количества вода на Луната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди