изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:43 EEST
Дянков пред ФТ: Влагаме 1 млрд. лева в банки    
ИкономикаБългария планира да прехвърли суми от фискалния резерв на правителството в местните клонове на чуждестранни банки, в опит да извади икономиката на страната от рецесията, съобщава в-к „Файненшъл таймс”, цитиран от "Фокус".

Симеон Дянков, финансовият министър на страната, съобщи, че около 1 млрд. лева - около 12 % от резерва, ще бъдат поставени в краткосрочни депозити в търговски банки.
„Тази мярка ще стимулира икономиката, като помогне за свалянето на лихвите за хората, ползващи кредити, и, ако се наложи, може да се осигури допълнителна ликвидност”, коментира Дянков в интервю по телефона.
„Банките се състезават за депозити и вдигат лихвите, защото вече не получават финансиране от компаниите-собственици в чужбина”, поясни министърът. България, която е най-бедната страна в ЕС, беше засегната тежко от срива на търсенето на ваканционни жилища и спада на износа.
Това намерение Дянков обяви още през октомври, но след оживена дискусия той се отказа от идеята. Не е известно кога е дадено изявлението за „Файненшъл таймс”. dir.bg
 


Сходни връзки

Дянков пред ФТ: Влагаме 1 млрд. лева в банки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди