изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:56 EEST
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ УКРАИНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА    
КултураИзложба, посветена на украинската писменост и култура, ще бъде открита днес от 16.30 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич. На събитието ще присъства генералният консул на Украйна във Варна Володимир Пасичник.

Експозицията запознава с украинската история, писменост и култура. Представени са портрети на видни украинци - князе, хетмани /командващи армията/, писатели, дейци на просветата и културата, а така също книги и учебници на украински език, преводна литература, видеокасети, дискове, предмети на бита и художествените занаяти. Организатори на изложбата са община Добрич, Генералното консулство на Украйна във Варна,  Българо-украинското  дружество   "Добруджа - Украйна" и Регионална библиотека  "Дора Габе". Изложбата може да бъде разгледана до 16 декември.
От 1997 г. насам по Указ на президента на Украйна Леонид Кучма датата  ноември се отбелязва като Ден на  украинската писменост и език. В този ден се чества и паметта на Преподобни Нестор-летописец. Всяка година по този повод в учебните заведения на Украйна се провежда Международен конкурс по украински език "Петро Яцик".
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ УКРАИНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди