изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:25 EET
КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА НЕ СЕ НАПРАВИ ПАМЕТНИК НА ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ?    
Общество Конкурсът за изграждането на монумента е анулиран, научи НДТ от скулптора Димитър Янков. От община Добрич на този етап отказват коментар

"Кой има интерес да не се направи паметник на генерал-лейтенант Иван Колев?" - това попита скулпторът Димитър Янков. В редакцията ни той съобщи, че след заседание миналата седмица на комисията по изграждането на монумента, конкурсът е анулиран. Надпреварата бе спечелена на втория тур с девет на един гласа от Димитър Янков, припомни той. По думите му той е бил поканен на срещата миналата седмица, за да бъдат финализирани нещата и да се пристъпи към изграждането на паметника. Там обаче е избухнал скандал. "Журито допусна грубо вмешателство в работата си и намесата на двама от отпадналите участници. Допусна също така аз публично да бъда обиждан от тях и да се урони моят авторитет, за което аз ще си потърся отделна отговорност" - сподели силно афектиран Димитър Янков. Той заяви също, че не знае кой има интерес да не се направи паметникът - дали иде реч за отпадналите участници или за нещо съвсем различно.
НДТ се обърна за коментар относно анулирането на конкурса към община Добрич. Оттам заявиха, че на този етап коментар по случая няма да има. От общината ще излязат с изявление едва след като кметът Детелина Николова се запознае с протокола от заседанието на комисията и го подпише.
Скулпторът Димитър Янков е известен със своята активна дарителска дейност. Негово дарение е, например, паметникът на Захари Стоянов в Добрич. По време на пребиваването си в чужбина Д. Янков дарява паметник на светите братя Кирил и Методи и Лисабон, а малко преди това печели награда за скулптура в Португалия. В момента се водят разговори той да направи и дари бюст-паметник на генерал Иван Колев, който да бъде поставен в неговото родно село Бановка.
Конкурсът за изграждане на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев и загиналите в боевете за освобождението на Добруджа през 1916 година бе национален. Право на участие имаха художници и архитекти, членове на Съюза на българските художници и Камарата на архитектите в България.
 


Сходни връзки

КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА НЕ СЕ НАПРАВИ ПАМЕТНИК НА ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди