изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:39 EEST
Хремата защитава жителите на Европа от вируса A/H1N1    
ЛюбопитноРиновирусът, предизвикващ възпаление на слизестата обвивка на носа, което се проявява като хрема, препятства разпространението на причинителя на грипа H1N1 на територията на Европа, съобщава New Scientist. До такъв извод са стигнали няколко европейски специалисти, работещи независимо един от друг.

Жан-Себастян Касаленьо от университета в Лион, Франция отбелязва, че заболеваемостта от грип в страната се повишила в началото на септември, после намаляла до 160 болни на 100 000 от населението и останала на това ниво до края на октомври. През ноември отново бил отбелязан ръст на заболелите.

По думите на френския специалист, спадането на заболеваемостта съвпаднало с ръст на възпаленията на носа, предизвикани от риновируси. Касаленьо предположил, че конкуренцията между причинителите, наричана вирусна интерференция, снижава разпространението на грипа H1N1.

Миа Бритинг от шведския институт за контрол на инфекциозните болести също отбелязва аналогична зависимост, регистрирана в Швеция в края на август.

Подобна картина през август наблюдавал сътрудник в австралийския университет в Куинсланд Ян Макей, а също така изследователи от Норвегия. По данни на Макей, пациентите с риновирусна инфекция в по- малка степен са предразположени към заразяване с други респираторни вирусни заболявания.

Пикът на разпространението на риновирусните инфекции в северното полукълбо обикновено е в края на лятото и началото на есента, докато причинителите на грипа са най-активни през зимния период. Според изследователите през тази година сезонът на грипа е подранил и това е довело до сблъсък на различните вирусни причинители. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Хремата защитава жителите на Европа от вируса A/H1N1 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди