изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:10 EEST
Асен Ошанов: Богомил Бонев искаше да отнеме лиценза за Бойко Борисов!    
Интервюта Бойко Борисов и Цветан Цветанов заловиха хора, които ме заплашваха със смърт. Това разкрива Асен Ошанов в ексклузивно интервю за "ШОУ". Той е юрист, често го наричат “царския адвокат” поради личната и политическа близост със Симеон Сакскобургготски. От дълго време по редица въпроси е пълномощник на царското семейство.

През 1996 г. Симеон го избира за главен координатор на своето завръщане в страната след 50-годишното му изгнание от България. Малцина знаят, че човекът, който помогна на Симеон да си върне имотите, е написал текста на “Детелини” – абсолютния хит на Лили Иванова, както и на много евъргрийни на Богдана Карадочева.

- Колко спечелихте като пълномощник на царското семейство толкова години, господин Ошанов?

- Нищо не съм спечелил. Не получавам какъвто и да било хонорар за това. И това е било по мое желание.

- Царят не ви ли предложи някаква длъжност в правителството си, или да станете депутат като спечели изборите? Чудно е, ако не е така, на толкова хора предложи...

- Работя с царя от 1993 г. От 1998 г. съм пълномощник на цялото царско семейство. Познавам много добре сестра му Мария Луиза, децата му и всяко мое назначаване, където и да било, би предизвикало съмнение, че царят ме толерира. Той не ми предложи, защото знае моето разбиране по въпроса. Дори да ми беше предложил, нямаше да приема.

- Доколкото знам, вие сте определил фирмата, която ще охранява Симеон, и с това вече направо си влизате без проблем в историята?

- Да,

аз препоръчах на царя фирмата “Ипон” на Бойко Борисов

за негова охрана след 1996 г. Срещнахме се с Бойко Борисов случайно в хотел “Кемпински”, пихме по едно кафе там. Той изрази готовност да осъществи охраната на царя, посетих неговата фирма, срещнах се със сътрудниците му. Преди това го знаех като организатор на охраната на Тодор Живков, а той мен като главен координатор на царя. Бойко Борисов си свърши много добре работата първата година и аз настоях пред царя да продължи да го охранява. А и царят беше останал доволен.

- По този начин вие сте дал начален тласък на кариерата на Бойко Борисов - запознали сте го с човека, който му даде старта за голямата политика?

- Силно е да се каже това. Аз съм просто една от четирилистните детелини на Бойко Борисов, нещо като “Детелини”-те на Лили Иванова. /смях/
Бойко Борисов също е бил много отзивчив към мен. Когато беше главен секретар, се случи така, че бях заплашван по телефона във връзка с близостта ми с царя, който тогава вече беше премиер: “Ще те убием, ще ти счупим главата, ако продължиш да помагаш на царя!” И други подобни... Това продължи близо два месеца, аз се разтревожих и реших, че няма кой друг да ми помогне, освен главният секретар на МВР Бойко Борисов. Трябва да ви кажа, че веднага Бойко Борисов нареди на Цветан Цветанов и светкавично само за 3-4 дни хората, които ме заплашваха, бяха заловени. Единият се оказа разстроен психически човек, а другият – отчаян антимонархист!

При посещението на княгиня Мария Луиза ходихме с нея в МВР при Бойко Борисов да го видим и изпием по едно кафе с главния секретар. Той я покани и на един мач на “Левски” заедно с него.
Междувременно се беше случвало и аз да му съдействам. През 1998 г. вътрешният министър Богомил Бонев по неизвестни за мен причини беше разпоредил да се отнеме лицензът на фирма “Ипон”. Бойко Борисов беше обезпокоен. Поисках среща с министъра. Обясних му, че царят пристига скоро на поредното си посещение и не може да остане без охрана. А фирмата, с която има договор, е именно “Ипон”. Богомил Бонев отмени разпораждането си и фирмата продължи дейността си.

- Как ще коментирате отношението на царския биограф Станко Михайлов към вас? Той твърди, че е казвал на Симеон да не ви се доверява.

- Чувал съм това име. Мисля, че съм чел нещо от него доста отдавна, но... до тук съм. След 1996 г., когато бях определен от царя за негов главен координатор, започнаха много атаки срещу мен, обидни подхвърляния, клевети.

- Упорито се говори от години у нас, че царят е бил пристрастен комарджия? Вие какво ще кажете по въпроса?

- Мога само да се смея на такива твърдения. Познавам го от 15-16 години и поне за този период не съм го виждал да играе комар. Наскоро ме оклеветиха в един вестник, че аз съм пристрастен към хазарта, че съм бил комарджия.

- А вие не сте?

- Посещавал съм казина както у нас, така и в чужбина, както посещавам и ресторанти у нас и в чужбина. Аз съм човек, на когото не са му чужди забавленията. Случвало се е да играя, разбира се, както се е случвало да играя и в спортния тотализатор,

в Англия например съм залагал и на конни състезания –

интересно ми е било.

- Колко сте изигравали най-много?

- 100-ина лева, 100-ина долара, в този порядък...

- За царя дори се твърди, че бил такъв голям комарджия на младини, че като се оженил за Маргарита, не му давали достъп до парите на нейното семейство...

- Напротив, знам, че е играл обединяваща роля, поверявали са му да решава семейни имуществени спорове... Това съм чувал от сестра му Мария Луиза и от синовете му. А не че е бил разсипник!

- Чел сте досието на царя, нали?

- Аз бях човекът, който подаде молба в МВР по определения за това ред през месец март 2000 г. и поисках както досието на Царя, така и моето лично досие. За това искане бях получил пълномощия от царя. Неговото досие фотокопирах след разрешение от МВР и по-конкретно от началника на отдел “Архиви” полк. Серефим Стойков. Досието на царското семейство е било съхранявано в българската Държавна сигурност, където е било окомплектовано. Взех копията от досието чрез служителя в МВР Иван Комитски, който по-късно стана началник на отдел “Архиви”. Предадох фотокопията на царя. Досието имаше гриф “Строго секретно” и започваше с едно предложение за “Групова активна разработка”. Това е било през м. юни 1957 г. Беше написано така: Групова активна разработка на бившето царско семейство – Царица Йоанна Викторова Емануилова /по мъж Борисова Фердинандова/, Симеон Борисов Фердинандов и Мария Луиза Борисова Фердинандова по линия “бивши капиталисти, монорхо-фашистки управници и деятели на буржоазните партии.” Към досието на царското семейство беше прикрепено и досието на княгиня Евдокия.

Досието на царя беше около 90 -100 страници.

Нищо особено и съществено не пише в него... Както и в моето – нищо особено. Само това, че произхождам от буржоазно семейство и че съм бил наказан през 1956 г. в Университета, че подкрепям Унгарската революция...

Аз очаквах в моето да има интриги, клюки, клевети – не!

- А шефът на една от Комисиите по досиетата - Методи Андреев, твърди, че вие сте взели по негово време досието на царя, като междувременно сте му предложили да стане зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Сакскобургготски?

- Никога не съм предлагал на Методи Андреев подобно нещо!

- Какво общо имате вие с еврейски имоти, свързани с Яков Джераси - така се говори за вас?

- Има една къща на бившия министър-председател на България Теодоров, чиято дъщеря Мария Теодорова, собственица на тази къща на ул. “Шипка”, при смъртта си искаше да я завещае на царското семейство. Теодорови са били големи монархисти. Мария Теодорова обаче в последния момент решава, че е много задължена на своя адвокат Румен Манолов и решава да му завещае 1/3, другата 1/3 завещава на Яков Джераси, а третата – на княз Кубрат. Яков Джераси, когото познавам от “Ротари клуб”, ме уведоми, за да съобщя на царя. Това е моята връзка в цялата тази история.

- В първото си интервю пред Кеворк Кеворкян от Испания Симеон казва: “… нямам никакви имуществени претенции към родината си”. Тези думи на Симеон май му изиграха лоша шега?

- Интервюто, което Кеворк взе от царя, беше някъде през 1990 г. В тези години никой още дори не е помислял за реституция. Още нямаше и закон за реституцията – той беше създаден в края на 1992 г. Под имуществени претенции царят е имал предвид това, че няма да иска обезщетение за това, че 50 години е бил в изгнание, че не е бил допускан в страната, че са отказвали да му дадат паспорт, след като той е запазил българското си гражданство. Тогава за имоти не е могло да става дума. Тогава още думата “реституция” беше непозната.

- А всъщност това, което си връща Симеон, царски имоти ли са? Как са придобивани?

- Няма никакво съмнение, че това са царски имоти. Има един списък, изготвен още от Кимон Георгиев, тогава, когато са конфискувани тези имоти през 1947 г. Имотите са закупени с лични средства на царското семейство.

- Откъде идват тези средства?

- По линия на интендантството, което толкова дразни някои хора, които мислят, че това е нещо като УБО. Смешно е да се правят такива сравнения. Това е нещо като “секретариат на царете”. Земите са купувани с лични пари на царете Фердинанд и Борис, които Народното събрание е гласувало и е предоставяло всяка година на царското семейство под формата на царска заплата или т.нар. цивилна листа. Затова този царски секретариат се нарича Интендантство на цивилната листа. Тези пари са идвали от държавния бюджет, това е възнаграждението, което царското семейство получава според преценката на депутатите.

- Каква е била годишната царска заплата?

- След 1918 г., когато Фердинанд абдикира и цар Борис III се качва на престола,

сумата е била 1 800 000 златни лева годишно.

Това са значителни средства, които са били за издръжката на царското семейство, за представителни разходи. Не само царят е имал заплата, а и сестрите на царя - княгините Елеонора и Надежда, както и княз Кирил, но тяхното възнаграждение е доста по-оскъдно. С тези пари те са закупили и резиденциите във Врана, и Царска Бистрица, и в Баня, които са си лично техни имоти.

- Ще връща ли Симеон тези 4521 дка, които се говори, че са му надвърнати?

- Не би трябвало царят да връща тези декари. Грешката е на вещите лица на Софийска градска прокуратура през 2008 г. Погрешен е изводът, че царят е получил два пъти една и съща площ. В нотариалния акт за 12-те хиляди декара от Боровец до Мусала са описани границите на имотите. Когато се проследяват тази граници, се вижда, че имотът не е 12 000 дка, а 19 600 дка. При последните геодезически измервания се установи това, че няма припокриване на имоти.

- Истина ли е, че Симеон е искал и връх Мусала да си реституира?

- Връх

Мусала е включен в един нотариален акт,

но смешно е да се твърди, че царят е претендирал за този връх.

- Говори се, че Симеон бил излъгал с наследството роднините си? Така ли е наистина?

- Нелепи са твърденията, че петимата братовчеди на царя - Вюртенбергови, не са уведомени за връщането на царските имоти. Предоставям на вестник “ШОУ” документи, от които личи, че през 1999 г. Вюртенбергови още преди да започне реституцията са дали пълномощни на Симеон. От 8 май 2007 г. има ново пълномощно от Вюртенбергови, в което пише: “Упълномощавам Симеон Борисов Сакскобургготски цялостно да разполага с наследеното от царете Фердананд I и Борис III имущество, като му се предоставя правото да разменя, подарява, продава, включително и на самия себе си това имущество...”

- Наистина ли сте братовчед на Силви Вартан?

- Това го знам от баща си, че имаме роднинска връзка със Силви Вартан – втори или трети братовчеди. Няколко пъти, като идва в България, все съм мислил да й се представя и да се запозная с нея, но не съм искал да се натрапвам без достатъчно доказателства. Баща й Гошо Вартан е от Трявна, също като моя.

- Автор сте на текста на песента “Детелини” на Лили Иванова. И на текстовете на още доста нейни хитове. Вие май сте сред малкото, с които тя е работила и не се е изпокарала?

- Повече от 30 години се познаваме с нея. Когато се сближихме доста като приятели и колеги, тя живееше с Асен Гаргов. Не съм й се сърдил, че ме е връщала поне по 15 пъти да сменям една буква или една дума в текстовете, които й пишех. Така се работи и така трябва да се работи, всичко трябва да бъде перфектно.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
http://blitz.bg
 


Сходни връзки

Асен Ошанов: Богомил Бонев искаше да отнеме лиценза за Бойко Борисов! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди