изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:21 EEST
Кадиев в далавера с ток за 5 млн. лв.    
ПолитикаНеуспелият кандидат на БСП за кмет на София Георги Кадиев лъсна в далавера с търговия на ток. Фирмата на съпругата му Соня - "Енерджи съплай"ЕООД, е получила от ДКЕВР лиценз за износ на електричество, без да отговаря на законовите изисквания, като само за 2008 г. е калкулирала печалба от около 5 млн. лева. Това разкри вчера в интервю за bTV бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ - София, Атанас Атанасов, пише "Монитор".

Според него Соня Кадиева е получила разрешителното заради връзките на съпруга си и протекциите над него от страна на Румен Овчаров. Лицензът є е бил предоставен по времето, когато той беше министър на икономиката и енергетиката. Впоследствие "Енерджи съплай" сключва и две сделки за износ на ток за Сърбия и Турция - с АЕЦ "Козлодуй" и с ТЕЦ "Марица-изток". Принципал и на двете дружества е икономическото министерство.

Румен Овчаров е откачил едно клонче от енергийната мафия

и е казал - ей тук - да се храни Георги Кадиев, обобщи Атанасов.

Потърсени за коментар от ДКЕВР отсякоха: "Енерджи съплай" има лицензия от 20 декември 2007 г. и към момента на издаването є дружеството е отговаряло на законовите изисквания." Проверка на вестника в Търговския регистър и информационната система ДАКСИ обаче показа, че фирмата е регистрирана от съда на 30 октомври 2007 г. - само месец и половина преди енергийният регулатор да є предостави лиценза. Отделно според Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката разрешително се предоставя само ако са изпълнени три конкретни условия - банкова гаранция от 150 000 лева, регистрация в България и опит в сферата на енергетиката. Фирмата на Кадиева действително е регистрирана у нас. Съпругата на неуспелия кандидат за кмет е предоставила и документи, че разполага с нужната гаранция, като според Атанасов парите са дадени от дружеството на Георги Кадиев "Кадиев глобал". Фирмата обаче не притежава нужния опит в сферата, тъй като е създадена само месец и половина преди това. Пак според наредбата, в случай че дружеството, искащо лиценз, е новоучредено, ДКЕВР е задължено "да изиска данни от него дали съдружниците или акционерите в него имат опит при извършване на подобна дейност".

Собственик на "Енерджи съплай" ЕООД е Соня Кадиева

Тя е завършила международен туризъм във Варна и няма нищо общо с енергетиката освен добрите взаимоотношения на съпруга си с бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Още по-любопитен е фактът, че учредителният акт на фирмата, който Соня Кадиева е предоставила на Търговския регистър, е от 4 март 2008 г. - три месеца след като дружеството е получило лиценза. Според специалисти по търговско право това най-вероятно се дължи на промени в седалището на дружеството или в собствеността му. Друг учредителен акт в търговските регистри обаче не фигурира. Самата Соня Кадиева отказа коментар на каквито и да било въпроси. В това число и как е получила лиценза, след като няма опит в сферата. "Не е нужно този въпрос да се раздухва."

Проверката на вестника в офиса на фирмата "Енерджи съплай" показа, че се помещава в апартамент с общо три бюра за също толкова служители. Отговор на въпроса как точно дружество с толкова скромен персонал е успяло да калкулира 5 млн. лева печалба не беше даден. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Кадиев в далавера с ток за 5 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди