изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:57 EET
Правителството ще подмладява БАН    
НовиниБългарската академия на науките ще ползва нашата подкрепа и помощ за реформите, но е видно, че трябва да има реформи, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на БАН Никола Съботинов. Това стана дни, след като вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че в академията работят феодални старци, които само събират заплати. Изказването му предизвика възмущение сред служителите на БАН.


Министър-председателят обаче отбеляза, че и там има фрапиращи неща, като отпуски от по 600 дни.
"Искаме БАН да бъде изведена от полето на коментарите и скандалите и затова ще се направи преглед на всичките 69 институти - какво работят, как работят, колко внедрени иновации имат, каква продукция са дали", заяви още той, цитиран от БТА, и добави, че е необходимо да се даде възможност на младите учени да израстват.
"Предишното правителство не е дало три пъти повече пари на БАН. Бюджетът е един и същ. Те са превели пари на фонд "Наука" и след това веднага са си ги изтеглили", отбеляза Борисов. Според премиера темата, свързана с БАН, е за отвличане на внимание и за създаване работа на медиите. Седем дни се говори за проблем, който виждате, че не съществува, тъй като ние работим по него, да го преструктурираме, каза той.
Никола Съботинов заяви пък, че срещата днес е била от изключително голямо значение, защото на нея е потвърдено, че трябва да се работи заедно с правителството. Една от основните причини за по-тежките разговори е кризата, в която е изпаднала страната, коментира шефът на БАН. Оценяваме, че бюджетът за академията се запазва, заяви той и увери, че в академията са започнали сериозни промени.
"При тези ниски заплати няма мотивация в БАН да идват млади хора, коментира  академикът по повод думите на премиера.  Сега средната възраст на работещите в 53 години", каза още Съботинов, цитиран от "Фокус".
По повод предвижданите съкращения в академията той заяви, че критерият за пенсиониране ще бъде законът и възрастта. За качествените служители ще има поле за работа, ще им се плаща за проектите, които ръководят. Максимумът за оставане след пенсионна възраст ще бъде 1 година.
"Една тухличка няма да се вземе от БАН", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. По думите му това се коментира и допуска от хора, които знаят какво са правили и смятат, че ще се действа по същия начин.
 


Сходни връзки

Правителството ще подмладява БАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди