изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:13 EEST
ВРЪЩАМЕ ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ ДО 14 ДНИ БЕЗ НЕУСТОЙКИ ИЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ    
НовиниБез да се дължи обезщетение или неустойка, в срок от 14 календарни дни ще може да се откаже сключен договор за потребителски кредит. Това реши на вчерашното си заседание Министерски съвет, като публикува на сайта си пояснение около подготвяния проект на Закон за  потребителския кредит.

Чрез новия закон ще бъде въведена европейска директива, както и се цели защита на потребителите и равноправни условия за получаването на заеми. Законът ще се отнася за кредитите от 400 лв. до 147 хил. лв. В момента нормативната уредба регламентира потребителските заеми от 400 лв. до 40 хил. лв.
Потребителите, които в 14-дневен срок се откажат от сключения договор, ще връщат на кредитора главницата и лихвата, начислена за периода от датата на усвояване на кредита до датата на възстановяване на главницата. Те трябва да направят това без неоправдано забавяне и не по-късно от 30 календарни дни, считано от изпращането на уведомлението до кредитора за упражняване правото на отказ. По този начин се счита, че правото на отказ предоставя по-голяма възможност на потребителя да обмисли решението си за вземане на потребителски кредит и за по голяма защита на неговите интереси, е пояснил в рамките на заседанието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщава още МС.
Разширяват се и задължителните реквизити в договорите - условията за прилагане и промяна на лихвения процент в случаите, в които той не е фиксиран. Договорите трябва да съдържат и предупреждение за последиците за потребителя при просрочие на вноските, клауза за правото на отказ от договора за кредит, срокът и условията за упражняването му. В документа изрично е необходимо да са посочени и извънсъдебните способи за решаване на спора. За първи път се въвежда и задължението на кредитора да извършва оценка на кредитоспособността на потребителя. За целта кредиторът трябва да извърши справка в Централния кредитен регистър или друга база данни, използвана у нас за оценка на кредитоспособността на потребителите. С новия закон се предоставя и правото на потребителя по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията по договора, като кредиторът не може да откаже предсрочното им погасяване. Контролът по прилагането на закона се възлага на Комисията за защита на потребителите.
 


Сходни връзки

ВРЪЩАМЕ ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ ДО 14 ДНИ БЕЗ НЕУСТОЙКИ ИЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди