изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:56 EET
НАПОЛОВИНА СА ОРЯЗАНИ ПАРИТЕ ЗА КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ В ТЕРВЕЛ    
ОбществоС 8.4 процента по-малко от републиканския бюджет ще получи през 2010 година община Тервел в сравнение с настоящата година, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.


Тя обясни, че редукцията засяга всички общински дейности, но най-фрапиращо е намалението на средствата за целеви капиталови разходи – т. е. за основни ремонти на общинска инфраструктура. За тази дейност през настоящата година държавата е предоставила на общината 273 600 лв., докато за 2010 г. те са само 135 000 лв., т. е. с 51 процента по-малко. Сумата трябва да бъде разпределена по обекти в няколко населени места, в т. ч. и общинския център. Освен това от нея трябва да се отделят суми за съфинансиране на общински проект по програма „Красива България”, в случай че той бъде одобрен.
За ремонт на общински пътища в Тервелско е предвидена същата сума като през 2009 г. – 181 300 лв. Общината стопанисва 11 общински пътя с обща дължина 67,9 км. и всички са с незадоволително състояние на пътната настилка. "Освен това Тервел попада в онази групата на общините извън агломерационните ареали и като такава няма право да кандидатства за ремонт на общински пътища по оперативна програма „Регионално развитие" - каза Дияна Илиева. -  Програмата за развитие на селските райони пък толерира с по-висока оценка проектите за общински пътища на общини с население под 10 000 души."
По отношение на образованието община Тервел ще бъде субсидирана за 60 ученици в повече спрямо 2009 г. Децата в детските градини пък са с 20 по-малко. Средствата за издръжка на читалищата не се отличават съществено от тези през настоящата година. В проекта на Закона за държавния бюджет отсъства текст за финансиране на лихвите на общините за кредитите, които ползват от фонд ФЛАГ. Намалена от 13 млн. лв. през 2009 г. на 5 млн. лв. през 2010 г. е сумата за съфинансиране на общински проекти по проект „Красива България” и Социално инвестиционния фонд.
Може да се направи изводът, че 2010 година в общински план в никакъв случай няма да е лека и безоблачна, коментира Дияна Илиева. И допълни, че доходите на хората ще намалят относителния си дял поради липса на възможности за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера и поради свиването на пазара за някои стоки и услуги в следствие на кризата. Очаква се съществено намаляване на броя на работните места за 2010 г. по програмите за заетост, каза още зам.-кметът. НДТ
 


Сходни връзки

НАПОЛОВИНА СА ОРЯЗАНИ ПАРИТЕ ЗА КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди