изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:33 EET
Лечков поиска оставката на екоминистъра    
Новини
Кметът на Сливен Йордан Лечков иска оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Официалните документи и позицията си той ще представи в понеделник, предаде "Фокус". Днес кметът обяви, че ще сезира за исканията си премиера Бойко Борисов, Националния фонд в Министерството на финансите и Европейската комисия.


Искането за отстраняване от поста на Караджова е заради спряната втора фаза на проекта за водния цикъл на Сливен. Лечков коментира, че няма обяснение защо от екоминистерството са изпратили писмо да бъдат прекратени процедурите по обявяване на обществената поръчка за изпълнители на проекта.
Първата фаза на проекта за подмяна на водопреносната и канализационната мрежа се финансира по програма ИСПА, а втората – по Оперативна програма „Околна среда”.
Вчера Нона Караджова обяви, че Йордан Лечков иска 20% авансово плащане за проекта, а не 10 на сто, каквото важи за всички по тези програми.
„С никого от останалите 150 общини нямаме такива проблеми, ако направят изключение за кмета на Сливен, всички ще бъдат ощетени“, заяви екоминистърът.

Дир.бг

Нона Караджова: Йордан Лечков иска специално отношение, защото така е свикнал в миналото
19 ноември 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Йордан Лечков като всеки гражданин в България, може да иска оставката на който министър пожелае, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Но вие разбрахте ли защо ми иска оставката, защото аз от това, което бе публикувано в Агенция „Фокус” – не разбрах”, каза министърът. Караджова представи писмо, изпратено до всички кметове и общини, с което МОСВ разяснява защо се прави прегледът на проектите по Оперативна програма „Околна среда”. „С оглед общините, които все още не са провели процедури за обществени поръчки и не са ги стартирали, ние препоръчахме временно да преустановят тази дейност, за да може ние да прегледаме предварително добре ли са направени документите, добре ли е стартиран процесът, какво съдържат техническите документи, дали няма преоразмерени проекти, за да не се стигне до там впоследствие, когато кметовете подадат до нас заявление за възстановяване на средства, ние да се окажем с състояние да не можем да им верифицираме разходите, защото не са действали по правилата – волно или неволно”, обясни тя. В тази връзка МОСВ е направило само препоръка към кметовете с такива проекти да не правят нови процедури по договори по ОП „Околна среда”, считано от 30 октомври 2009 г.
„Кметът обаче, ако е уверен, че всичко е наред с неговата документация, може да обявява поръчка. Нещо повече – договорът за безвъзмездна помощ по ОП „Околна среда” между МОСВ от тогавашния министър Чакъров е сключен в края на декември 2008 г. и аз задавам въпроса – защо досега тази поръчка не е проведена”, каза тя по повод на сливенския кмет Йордан Лечков.
„Аз задавам въпроса защо кметът се е съгласил да сключи договора с 10 % аванс, което се отнася за всички проекти до оперативната програма. Освен това целият проект, който е представен в министерството, е одобрен за финансиране и е с финансов план с тези 10 % аванс, т.е. до август кметът не се е обърнал по никакъв начин към никой и от никой не е поискал 20 % аванс, т.е. той се е съгласил, общинският съвет е одобрил този проект и изведнъж той иска да направил изключение за него. За това аз не виждам никаква специална причина – дори и да е звезда, както вчера казаха”, каза министърът.
Според Нона Караджова поведението на Йордан Лечков може да се обясни с това, че вероятно той иска специално отношение, защото „така е свикнал в миналото”.
Галина ДИМОВА

 


Сходни връзки

Лечков поиска оставката на екоминистъра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди