изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:17 EEST
Шабла ще е водещо кметство при създаването на рибарска група    
Лов и риболовОбщина Шабла да бъде водеща при учредяване на рибарска група в Добричка област, решиха на своя среща градоначалниците на Шабла, Балчик и Каварна. Рибарите от трите добруджански морски кметства се обединяват, за да могат да ползват европейски пари.

За създаването на рибарски групи се заговори още преди две години. Едва сега обаче се отварят мерките от Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство". Целта е да се осигури напредък на по-малко развитите рибарски области и подобряване на качеството на живот в тях.

Четири рибарски групи в България, одобрени от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури" /ИАРА/ ще могат да ползват европарите от оперативната програма. По думите на кмета на Балчик Николай Ангелов добруджанската група е най-напреднала в изграждането си. Шабленският кмет Красимир Кръстев пък посочи необходимостта от обединяване на рибарите, като подчерта, че само така те ще могат да се възползват от предлаганата европейска помощ.

На срещата присъстваха рибари, както и кооперации и сдружения от бранша от трите общини.

В бъдещите рибарски групи могат да участват физически и юридически лица, които се занимават с риболов, преработка и търговия с рибни продукти и аквакултури.

След като групата бъде учредена, до 30 ноември тя трябва да подаде декларация за „изразяване на интерес за създаване на рибарска група" в ИАРА и после да бъде одобрена. След това в рамките на 6 месеца ще се изготви стратегия за местно развитие на рибарската област.

Присъстващите на срещата в Шабла оцениха като добро предложението за създаване на местна рибарска структура, защото виждат възможност за решаване на проблемите им. От сектора се жалват от липса на рибарски пристанища, неузаконени лодкостоянки, липса на хранилища, рибни борси и места за разтоварване на риба. Не достигат и квотите за калкан, които на практика се оказват изчерпани, преди да започне улова. Проблем е и траленето на морското дъно и ограниченията за мощността на двигателите.

На 25 ноември ще има нова среща в Каварна.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Шабла ще е водещо кметство при създаването на рибарска група | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Шабла ще е водещо кметство при създаването на рибарска група
Автор: Anonymous да 2009-11-22 @ 18:50 EET
bojeeeee..boje..  abe koi 6e dade na ribaren pari...tintiri mintiri...evropa dava.. ama do ribarena ni6to niama da stigne

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди