изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:13 EEST
БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ РАБОТЯТ ЗА ПАДАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ГРАНИЦИ    
НовиниВчера на нарочна пресконференция Търговско-промишлената палата и техният партньор Камарата за индустрия, търговия, навигация и селско стопанство от Констанца, Румъния, отчетоха проектът "Евро - Добруджа".

В него водеща е румънската организация с партньорството на университета от Констанца "Овидиус". Добричката ТПП и Добруджански технологичен колеж са партньорите на северните ни съседи. В рамките на 14-месечният проект само преди седмица в Констанца бе открит Ресурсен център за бизнес и иновации Румъния - България. На заключителната пресконференция вчера в палатата присъстваха както председателят й Лъчезар Росенов, така и главният директор на румънската Камара Йон Джуганару. Те припомниха, че изграденият център е финансиран от ЕС по програма ФАР транс-гранично сътрудничество. Л. Росенов заяви, че основната цел, която си поставят двете организации е падането на икономическите граници между двете съседни области. "Искрено се надявам, че бизнесът ще ни се довери, защото чрез този Ресурсен център създадохме условия за съвместни проекти, които ЕС ще финансира, защото има огромен ресурс по програмите за трансгранично сътрудничество" - каза още Росенов. Неговият колега Йон Джуганару, заяви, че през последните 16 години, в които той е ръководител на камата в Констанца, двете организации са реализирали множество проекти. Той също изрази надежда бизнесът на двете страни да им повярва за пореден път, за да могат да бъдат полезни в развитието на икономиките. "Ще се постараем продължителен период от време услугите на Ресурсния център за българския бизнес да бъдат безплатни. Вече имаме двама назначени служители и всеки, който има интерес може да се обръща към тях. За да е по-лесна комуникацията има система за симултантен превод. Едно от първите неща, които може би трябва да опитаме да направим е да се обърнем към местните власти, защото на границата няма винетки. Аз самият, като идвах, не можах да си купя. В първото населено място след границата си купих винетка за 13 евро, вместо за 5 евро" - каза още директорът на камарата в Констанца. Така двете организации считат, че няма да има пречка за по-тясно сътрудничество между фирмите от Северна и Южна Добруджа.

 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ РАБОТЯТ ЗА ПАДАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ГРАНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди