изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:55 EEST
Гори трети министър от Станишевия кабинет    
Ред и сигурност
Прокуратурата повдигна две обвинения срещу бившия военен министър Николай Цонев. Той ще отговаря за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения. Машината е струвала на държавата близо 13 милиона лева, като парите били взети от бюджета на военновъздушните сили, предаде БТА. Поточната линия била закупена, според обвинението, по докладна записка на тогавашния началник на генералния щаб ген. Стойков.


Обвинителите твърдят, че в периода 12 февруари 1 юни тази година като министър на отбраната, Цонев е нарушил служебните си задължения. С резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции UBM от "MIC INDUSTRIES" в САЩ с цел да набави за представителя на дружеството и на самото дружество имотна облага. От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 12 900 000 лв., имуществени вреди представляващи стойността на доставената производствена линия и неимуществени вреди, изразяващи се в нарушаване плана за бойната подготовка на българската армия, преустановяване тренировъчния процес със самолет Ан 26 и самолет L - 410 поради неосигурени средства за провеждане на планов ремонт, което довело до тяхното практическо неизползване за нуждите на въоръжените сили на българската армия.
Обвинението е за длъжностно престъпление и прешиване на служебните права и предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.
Смятам, че тази машина е необходима за българската армия и съюзниците ни, коментира Цонев на излизане от следствието. Мобилният завод произвежда 1000 кв/м на денонощие и се изплаща за около 30-40 дни. Предложението за закупуването дойде от Щаба на отбраната и аз смятам, че това е изключително перспективна технология, посочи още бившият министър.
Съществува заблуда, че парите са взети от ВВС. Средствата, които се отпускат на МО не са от ВВС, сухопътни войски или други, а са пари на МО и се разпределят по програми. Наистина парите са пренасочени от ВВС, но това е направено, защото имахме уговорка да няма плащане по самолетите от фирмата "Аления". С тази машина армията може да реши всичко свои инфраструктурни проекти, посочи Цонев.
Вчера военните прокурори са повдигнали обвинение на Цонев в качеството му на бивш управител на дирекциите "Снабдяване и търговия" и "Управление на доставките" към Министерство на отбраната. По това обвинение той ще отговаря за сключени неизгодни, според прокуратурата, договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията. Според обвинителите, в резултат на това престъпление е настъпила щета за над един милион лева.
През 1999 година беше сключен договор за доставка на авиочасти и аз съм човекът, който сигнализира компетентните органи, че има нарушение на процедурата и след 5 дни напуснах МО, каза Цонев.
По първото обвинение Цонев има наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на пет хиляди лева, а по второто - 10 000 лв.
Адвокатът му Васил Василев коментира, че когато един човек е министър или зам.-министър, нищо не е престъпление, но като стане бивш - вече е престъпление.
Делото за случая от 1999 година беше прекратено и сега е възобновено по разпореждане на един "боен отдел", който е създаден във ВКП и се разследва на наново за да се установи има ли престъпление, каза още Васил Василев. Сега в делото го няма постановлението на ВКП, с което е отменено прекратяването от страна на военните прокурори преди доста време. Според прокуратурата явно е престъпление да си бивш министър, каза Василев.
Цонев е поредният министър от предишното правителство, който става клиент на прокуратурата. Разследвани са Сергей Станишев, Емилия Масларова и Валери Цветанов. Дир.бг
 


Сходни връзки

Гори трети министър от Станишевия кабинет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди