изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:13 EEST
160 ГОДИНИ ЧЕСТВА УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ПОБЕДА    
Общество160-години от създаването на ОУ "Добри Войников" в добричкото село Победа ще бъдат чествани с тържество на 23 ноември - понеделник.


Така ще бъдат отбелязани и 30 години от създаването на ЦДГ "Детелина". Празничният концерт ще се състои от 10.30 часа в читалище "Пробуда". В него ще участват представители на различни детски формации за фолклор, спортни мажоретки, хип-хоп, театрални студии, певчески ансамбли и др.
Първото училище в село Геленджик, сега Победа, е килийно, създава го поп Паскал със собствени средства на мястото на днешната черква "Свети Никола". През 1848/ 1849 г. е построено  училище с една класна стая. То е опожарено  по време на Руско-турската освободителна  война и за кратко време е възстановено. През 1886 г. е издигната нова сграда с четири класни стаи, училищен двор и градина. След връщането на Южна Добруджа на България през 1940 година тя е обновена и водоснабдена. През учебната 1970/ 1971 учебна година е открита  настоящата триетажна училищна сграда. През 1981 г. е открит  новопостроеният физкултурен салон, асфалтирана е спортната площадка
Училището приема името на Добри Войников на 19 октомври 1942 година. При отбелязването на 125-годишнината от създаването му през 1974 година учебното заведение е наградено от Министерството на образованието орден „Кирил и Методий” – І степен, за постигнати високи резултати в учебно-възпитателната работа. Много са отличията през годините. Една от най-ценните от тях е за завоюваното първо място от четвъртокласници на ОУ "Добри Войников" на национална викторина „130 години Априлци” през април 2006 г. Незабравими остават срещите с творците на художествената литература и изкуствата Доньо Донев, Драгни Драгнев, Елка Няголова, Стоян Лозински и други.
 


Сходни връзки

160 ГОДИНИ ЧЕСТВА УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ПОБЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди