изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:07 EEST
Утвърдените места за студенти са 7000 повече от завършилите средно образование    
Образование София. Масовизацията на висшето образование е най-големият проблем на университетите, каза ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов по време на дискусия на тема „Добро образование – шанс по време на криза” между представители на бизнеса и висшето образование, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Ректорът препоръча на гръцкия бизнес у нас да почне да спазва трудовото законодателство и посочи, че не може да приеме съветите на бизнес за реформи във висшето образование.
„Не мога да приема бизнесът да ми дава акъл как да преструктурираме научните степени и звания. Но къде са проблемите на висшето образование – първият проблем, с който се сблъскване, е масовизацията на висшите образование – налице са 7000 места повече, утвърдени от държавата, в сравнение с броя на дипломираните от средното образование. Това означава, че последният тройкаджия трябва да направи едно - единствено усилие – да си занесе дипломата в един ВУЗ, за да стане студент, защото на много места бяха премахнати изпитите и се приема само по диплома. Може ли да очакваме тенденции нагоре, след като двойкаджиите излизат висшисти?”, коментира проф. Борисов.
Според него обаче поне десет университета у нас предоставят добро образование. „Твърдя, че в България от десетина университети се дава изключително добро образование”, каза той. Тригодишният бакалавър обаче в момента е равен по статус в практиката на четиригодишен бакалавър, каза още ректорът на УНСС и уточни, че това не стимулира повишаването на качеството на образованието.
Освен това, според ректора на УНСС, финансирането във висшето образование е сбъркано. Държавата трябва да стимулира образованието на отличниците, а не на двойкаджиите, както е сега. Друг проблем е системата за научните звания, която е от 1972 година.
„Студентският град го няма никъде по света – излизаш и има каквото ти трябва от Лас Вегас – дрога, девойчета, момчета, купони, чалги, алкохол, дискотеки... И при всичко това - започват атаките срещу университета”, коментира той.
Корупцията също е голям проблемвъв ВУЗ-овете затова ключов проблем е въвеждането на срочните трудови договори за преподавателите, смята ректорът.
„Бизнесът иска студентът да може да прави всичко, като многоръкия Шива – аз имам 20 000 студенти, а ми се дават 20 места за стаж, къде да се учат тези деца?”, констатира още ректорът. По думите му „бизнесът е затворил кепенците” за стажове на завършилите.
Галина ДИМОВА
 


Сходни връзки

Утвърдените места за студенти са 7000 повече от завършилите средно образование | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди