изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:01 EEST
Сергей Игнатов: Научните длъжности асистент, доцент и професор стават основни, според реформи    
ОбразованиеСофия. С приемането на проектозакона за развитие на академичния състав научните длъжности стават асистент, доцент и професор. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


„Тази седмица екипът на Министерството, образованието, младежта и науката влиза в процедура по съгласуване на проектозакона за развитие на академичния състав, който, ако бъде приет, ще отмени Закона за научните степени и звания”, заяви министър Игнатов.
Всички процедури за защита на докторат, доцентура и професура се връщат към университетите или в структурите на академията. „За защита на дисертациите университетите ще назначават научно жури от пет души, като поне трима трябва да са външни на университета. Висшата атестационна комисия се закрива, като на нейно място се създава една малка апелативна комисия, която ще следи законосъобразността на провежданите процедури, но не ги провежда. Той ще поддържа един сайт и ще има регистрационен характер. На този сайт по предметни области ще има основни изисквания за докторски дисертации и професури”, заяви министър Игнатов.
След известно време този сайт ще трябва де се превърне в информационен център.
„Законът е рамков, той предвижда повечето неща да се случват според собствените правилници на университетите. Основно изискване за заемане на академична длъжност е наличие на докторска степен. Предвидени са съответните норми, че за завареното положение се дава срок от три години”, посочи министър Игнатов. Той посочи, че отпада тристепенната форма на асистентската длъжност.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Сергей Игнатов: Научните длъжности асистент, доцент и професор стават основни, според реформи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди