изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:50 EEST
ОТМЕНИХА ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ    
ЗдравеМинистерството на здравеопазването отмени в петък националната грипна епидемия. Причина за това решение е трайното намаляване на заболеваемостта в страната - болни от грип са под 190 на 10 000 души.


По-малко са покосените от грип и ОРЗ и в Добричка област, съобщиха от РИОКОЗ. Данните сочат, че за периода 16-19 ноември заболеваемостта е 69,97 на 10 000 при 225,07 на 10 000 за предходната седмица. Въпреки отмяната на грипната епидемия с оглед ограничаване разпространението на заболяването от РИОКОЗ препоръчват всички заболели със симптомите на грип и ОРЗ да се обръщат за медицинска помощ  и да не прибягват до самолечение. Да се избягват контактите с видимо болни, стриктно спазване на дезинфекционния режим и  ежедневен филтър от медицинските специалисти в училищата и детските заведения, имунизация с противогрипни ваксини срещу сезонен грип.
Грипната епидемия вероятно ще има втори пик през месец януари 2010 г., прогнозира министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Тогава новият грип ще се смеси със сезонния. Предполага се, че до тогава ваксини ще има и у нас.
България е взела всички противоепидеични мерки за справяне с новия грип, съобщи Министерството на здравеопазването. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Те бяха на посещение в страната по покана на МЗ от 17 до 19 ноември. При проверката си европейските специалисти посетиха изградения в МЗ Оперативен център, РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА. Екипът оцени високо създадената организация на работа във връзка с грипната епидемия и определи предприетите мерки като навременни и адекватни на ситуацията. Експертите на центъра препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни. Освен това ЕЦКЗ покани българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал подобна степен на разпространение. НДТ
 


Сходни връзки

ОТМЕНИХА ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди