изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:59 EEST
Бареков става в 10 ч, няма бодигардове, само шофьор    
Любопитно

Вторник, 4,30 ч. Екип на “Труд” оглежда прозорците на първия етаж в луксозна жилищна кооперация в столичния кв. “Витоша”. Те не светят. Странно, защото там живее Господин Имаме новина - Николай Бареков, заедно със съпругата си Жени и сина им - Николай-младши. От около седмица журналистът вече не буди зрителите на Би Ти Ви и “Труд” реши да направи репортаж за първия му работен ден извън телевизията. Е, Бареков вече не тръгва в 4,30 ч за работа, както правеше това 7 г.



“Откакто не съм в сутрешния блок, спя на воля, понякога и до обяд. А преди бях нощна птица”, разказва няколко часа по-късно Бареков.

Първото раздвижване в апартамента на журналиста вчера бе малко преди 8,00 ч. Първо помръднаха завесите. Ярката слънчева светлина нахлу през прозорците и явно разбуди обитателите на жилището. Защото минути по-късно шофьорът на Бареков паркира семейния джип беемве пред входа на кооперацията.

Тази кола съвсем не е единствената фамилна придобивка, подшушва услужлив съсед тийнейджър, който се запознава с екипа ни. Бареков имал и черно порше “Кайен”. В него той се возел добре охраняван. Вчера обаче пазач му беше само шофьорът на джипа. И в ранната сутрин първата му работа бе да купи камара вестници за семейство Барекови. Явно журналистът не се е отказал от хобито си - преглед на печата, макар и у дома. Минути след 8,00 ч г-жа Евгения Барекова напуска семейното жилища. Качва се в джипа и шофьорът я отвежда в неизвестна посока.

Вероятно добре отспал си, с бодра походка и лаптоп в ръка около два часа по-късно на входа на кооперацията се показва и самият журналист. Вижда ни и се усмихва: “Здравейте!” Помъкнал е още кожено куфарче и говори по мобилния си. Шофьорът естествено вече е паркирал джипа и очаква шефа. А той вече работи на ново място - офисът му е на площад “Народно събрание” точно зад опашката на коня. В красивата сграда с високи тавани е редакцията на новия информационен сайт bnews.bg.

Бареков отпива със сламка от чаша фрапе и започва да разказва за реликвите, които пази в кабинета си.

Една от най-ценните му вещи е географска карта на България, която според антиквари дълги години висяла зад гърба на Тодор Живков. А журналистът я купил само за около 30 лв.

Николай Бареков: След мен и маймуна да пуснат, ще се гледа!

- Вече официално се разделихте с Би Ти Ви. Какво ви предстои оттук нататък, г-н Бареков?

- Един от новите ми проекти ще е сайт, създаден съвместно с американски партньори. Той ще бъде базиран в Брюксел. Ще бъде посветен на европейска тематика. Новини има навсякъде, не можем да бъдем много оригинални с тях. Фокусът в сайта ще се върти около коментарите към новините. Не знам обаче дали ще успея да развивам един проект в България и друг с насоченост към Евросъюза.

- От Тв 7 вече отрекоха, че ще ходите в техния борд. А от Би Би Ти имате ли предложение?

- Има слухове и за Тв “Европа”. От Тв 7 наистина вече опровергаха. В интерес на истината през последната година получих няколко изключително атрактивни предложения. И преди да приема едно от тях, няма да обявявам нищо. До десетина-петнайсет дни ще взема решение. На този етап предложенията са три и са свързани с телевизии. И трите от финансова гледна точка са изключително примамливи. Затова не мога да дам отговор веднага. Не съм човек, който се вълнува от секретарката и офиса. Достатъчно съм постигнал и дотук!

-А какво ще стане с “БарЕкадата”?

- “БарЕкадата” ще продължи да съществува, но в чат вариант в блога ми. Може би един или два пъти в седмицата. Ще участват политиците, които и до момента съм канил. Много съм трогнат от подкрепата на някои от тях. Чета по вестниците, че Иван Костов казал, че е готов да участва и в други мои предавания и проекти. Яне Янев пък споделил за мен: “Той е постигнал всичко в журналистиката.”

- А Бойко Борисов ще продължите ли да каните?

- Да. Отношенията между мен и него са били като права линия през цялото време. Дори когато е имало напрежение, е било само за часове. Моите отношения с него нито са охладнели, нито са се затоплили. Те винаги са били нормални, каквито са с повечето български политици. Не е вярно и че Бойко Борисов е бил най-честият гост на моето предаване. В “БарЕкадата” той е идвал само един път.

- Заговори се, че сте вземали пари под масата?

- Изненадан останах от подобни писния във вашия вестник. Ще подмина с пренебрежение такива клевети и въпроси, макар да ги намирам за нормални в обществото, в което живеем днес.

- Имате ли желание да се занимавате с политика от другата страна на БарЕкадата?

- Ще се занимавам с политика като гражданин. Ще анализирам работата на политиците и ще я споделям с хората. Със сигурност в държавата започва много голяма и политическа война. Тя ще се води между дясно и ляво мислещите в България. Олисани да правим пари и кариери забравихме нещо изключително важно - в последните десет години хората у нас все пак се делят на дясно и ляво мислещи. В момента трябва да има консолидация на дясномислещите хора в България, на тези, които искат България да бъде част от западния свят. Сега на сцената излиза сериозната фигура на президента Първанов. Какво ще правят неговите хора, не е ясно, но със сигурност той ще има доста сериозна медийна, социологическа и социална подкрепа. От другата страна на барикадата е ГЕРБ, то друго не остана, и десните хора в България като Иван Костов, Волен Сидеров и Яне Янев. Това е един шанс за страната ни най-после да преживее катарзиса, който 20 години не успя.

- Кой трябва да ви наследи в сутрешния блок?

- Нямам никаква представа. Би било неспортсменско от моя страна да давам съвети на колегите. Със сигурност аз оставям разработен сутрешния блок, най-гледания в историята на България. Затова в следващите шест месеца маймуна да сложат да подскача на екрана, сутрешният блок ще бъде все толкова гледан. Той стана най-влиятелният в държавата благодарение на моя труд. Много хора не могат да го понесат, но аз казвам следното: Не съм отишъл в държавна телевизия, която е била монополист на пазара. Отидох в една частна медия, чийто сутрешен блок беше втори по рейтинг. Това, което виждам също, е, че Слави Трифонов се връща към публицистиката, към политическото в своето предаване. Според мен той ще запълни вакуума, който аз оставям в телевизията. Ако няма ярки личности в сутрешните блокове като мен, Коритаров, Слави, дори Милен Цветков, те ще се развият в друга посока, която ще бъде по-социално ориентирана - към прагматичното решаване на проблемите на хората.

- Каква е връзката ви с със сайта bnews.bg?

- Снощи (в понеделник - б.р.) след като се прибрах, видях колко хора са влизали в сайта - 120 000. В блога ми уникалните посещения са били около 15 000. Най-неусетно съм се сдобил с влиятелна медия в лицето на Barekov.com. В момента няма капитал в този сайт, той тепърва ще се разчува. И е много по-различен от всичко останало в интернет.

- Вие помагате ли на колегите си от bnews.bg с идеи?

- Не. Събраха се хора, които бяха останали без работа. Хората тук работиха няколко месеца без нито един лев. Това са журналисти, останали без работа, не защото са лоши, те са великолепни журналисти, просто медиите им фалираха. Има хора, които в предишните кабинети бяха пиари, съветници...

-Всяка медия има политика, която следва...

- Политиката тук е да се следва свободната журналистика. Политологът Димитър Аврамов се е постарал да го направи. Ето, всеки автор има блог, в който пише. Някой от тях може да напише, че Бареков е голям идиот и това ще излезе. В Америка големите журналисти напускат своите медии - телевизии, вестници и правят свои в интернет. Тина Браун е категоричен пример. Вчера един от основателите на Си Ен Ен напусна, Опра Уинфри също.

- От Би Ти Ви правили ли са ви забележки за реклама на bnews.bg или публикации в други медии?

- За реклама не са ми правили. В интерес на истината, аз никога не съм правил реклама на сайта. Бях пуснал една статия за колегите от една спортна страница, което, признавам си, не се прие добре от колегите в Би Ти Ви. Взех си бележка и казах, че повече няма да пиша.

- Сбогувахте ли се с Би Ти Ви и зрителите?

- Аз още съм служител на Би Ти Ви, сбогувахме се с много сълзи и много емоция. Вчера колега от телевизията плака по телефона, след като беше прочел какво съм написал в блога. Мисля, че най-тежко раздялата понасяме аз, Люба Ризова, Ани Тодорова, Бисера, Антон Хекимян. Това са най-близките ми хора там.

Елена ПЕТКОВА

Тъщата: Николай е зет като мед

“Мен лично ме интересува единствено отношението на Николай към дъщеря ми и внука ми! Мога да ви уверя, че той е добър съпруг, баща и зет!”, това заяви вчера тъщата на Николай Бареков - Анна Дякова. Тя е собственичка на една от най-известните пловдивски галерии - “Дяков”. За нея уикендите били истински празник, тъй като тогава от София идвали дъщеря й Евгения, която е от нейния първи брак, Бареков и 3-годишният Николай-младши. “Смятам, че е по-добре за него, че се оттегли от това напрежение. Надявам се, че сега тримата ще прекарват повече време заедно”, коментира Дякова.

Когато младото семейство Барекови заминава на почивка, малкият Ники остава най-често при баба си Анна в Пловдив. Разходките на двамата по улиците в града под тепетата обаче винаги са под погледа на бодигард.

Майката на журналиста - Магдалена Барекова, пък редовно участва в изложбите на ръчно плетени мартеници в Етнографския музей в Пловдив, научи “Труд”.

Именно тя посъветвала Николай да се оттегли от Би Ти Ви точно когато е на върха. В зората на демокрацията Барекова работела като чистачка в централата на СДС. После подтикнала Николай да стане член на младежкото СДС, а по-късно като журналист да се насочи към политиката.

Според близки до фамилията Николай Бареков първоначално не бил приет с доверие от родителите на Евгения, тъй като бил от бедно семейство и не знаел добре английски език, но накрая любовта между младите взела връх.

www.trud.bg

 


Сходни връзки

Бареков става в 10 ч, няма бодигардове, само шофьор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди