изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:07 EEST
ДДС и за адвокатските услуги, връщат данъка по-бързо    
Новини
Парламентът прие с данък добавена стойност да се облага процесуалното представителство, с което се осъществява правото на защита на физически лица в досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства. Това стана с промяна в закона за ДДС, който народните представители приеха на второ четене, предаде БТА. Решението беше подкрепено от 95 народни представители, срещу него гласуваха 46 депутати, а 13 се въздържаха.


Текстът за налагане на данък на адвокатските услуги предизвика дискусия в пленарна зала преди гласуването. Петър Димитров (КБ), който е внесъл предложение за отпадане на този текст от закона, заяви, че се нарушава правото на конституционна защита. Той допълни, че на практика се въвежда нов данък. Това според него е отказ от правосъдие, особено когато се отнася за служебната защита.
ПГ на ГЕРБ ще подкрепи предложението, защото когато сме влезли в една общност, трябва да изпълняваме правилата й и договореностите с нея, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя допълни, че през октомври от ЕК сме получили покана за внасяне на глобите за неизпълнение на европейската директива, свързана с налагане на ДДС на адвокатските услуги. Предложението на Петър Димитров ще доведе до налагането на глоби на страната ни за неизпълнение - едната е еднократна от около 2 млн евро, а другата е на ден и е между 30 и 150 000 евро, каза Стоянова.
ДДС ще се връща ускорено,  приеха още депутатите. Освен това ще се съкратят и процедурите по проверка и ревизия, които в момента може да забавят възстановяването на ДДС с четири месеца и половина.
В сегашния си вид законът предвижда 45 дни за проверка и 3 месеца за ревизия, ако такава се назначи. След промените проверката ще продължава 30 дни, а ревизията - най много 2 месеца. Това означава, че най-голямото задържане на ДДС от данъчната администрация ще бъде 3 месеца, пише "Дневник".
Данъкът ще се възстановява в 30-дневен срок от подаването на справка-декларацията, когато лицето е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки с нулева ставка на обща стойност повече от 30 на сто от общата стойност на всички извършени от него облагаеми доставки, включително доставките с нулева ставка, допълва "Фокус", като се базира на приетия текст. dir.bg
 


Сходни връзки

ДДС и за адвокатските услуги, връщат данъка по-бързо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди