изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:40 EET
Дебатът за новините на турски влезе в ЕП    
Европейски съюз

Премахването на кратката емисия новини на турски език по Българската национална телевизия ще лиши представителите на най-голямото малцинство в България от правото на информация на своя майчин език. Такава позиция изрази българският евродепутат Метин Казак от АЛДЕ, ДПС в Европейския парламент. Според него, ако новините на турски бъдат премахнати, това ще означава нетолерантност и дискриминация, която ще наруши традиционно доброто съжителство между етносите в България. А тя често е давана за пример в това отношение на Балканите, изтъкна Казак.



В тази връзка той настоя да получи отговор от комисаря по езиковото многообразие Леонард Орбан как Европейската комисия следи зачитането на правото на малцинствата чрез обществените медии свободно да общуват на майчиния си език.

Европейската комисия се стреми да запазва всеки език - национален, регионален, малцинствен или говорен в Европейския съюз, включително и от жителите, които са от други континенти, отговори Орбан.

Културното разнообразие е насочено към общата ни ценност - да се опази нашето единство и това е най-прекият начин да се осъществява принципът "Единни в многообразието", изтъкна той. По думите на еврокомисаря всяка страна трябва да намери начини за въздействие и да търси не това, което ни разделя, а това, което ни обединява.

Езиците не бива да се превръщат в заложници на политически интереси, заяви още Орбан.

От своя страна Метин Казак защити правата на най-голямото малцинство у нас и разказа за неотдавнашната по думите му провокация към новините на турски език по Българската национална телевизия.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов възложи социологическо проучване относно излъчването на емисиите. Успоредно с него такова инициира и БНТ, която организира и специална кръгла маса по темата. На нея стана ясно, че в момента ръководството на телевизията не може да свали еднолично новините на турски от ефир, защото това ще бъде нарушение на закона.

Излъчването на тези кратки новини по най-голямата обществена медия в България датира от 2001 г., когато бе ратифицирана Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и така България досега отчита, че спазва основополагащия принцип на ЕС за защита на правата на малцинствата, коментира Казак.

Пред еврокомисаря обаче той изтъкна именно социологическо проучване, възложено на 5 ноември, което според него е с цел да се спрат новините на турски език.

То е резултат от националистически натиск - по БНТ близо 60 хиляди български граждани следят новините на техния майчин език и това гарантира пълноценното им участие като български и европейски граждани в обществено-политическия живот, посочи Казак. news.bg

 


Сходни връзки

Дебатът за новините на турски влезе в ЕП | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Дебатът за новините на турски влезе в ЕП
Автор: Anonymous да 2009-11-26 @ 10:30 EET
Какво ще ми говорите, че слушали новините на турски за да са информирани! Ами те каквито и да са живеят в БЪЛГАРИЯ да вземат най-накрая да научат и български език. Или по тази ваша логика да вземем да пуснем новини и на ромски език, че те са другото малцинство тук, после да проучим и останалите малцинствени групи и да им пуснем новини и на техните езици. Що за абсурд позволяваме в нашата родина. Твърдо съм против тези новини и ако искат да слушат новини на турски, да вземат да си направят свой телевизионен канал, а не да използват БНТ.
Дебатът за новините на турски влезе в ЕП
Автор: Anonymous да 2009-11-28 @ 22:23 EET

Който иска новини на турски език да си ходи в Турция и там да си гледа колкото иска. Защо не се направи проблем в Германия и да се обяви дискриминация за това след като и там има страшно много турци, ама ще им пусне новини по националната си телевизия друг път. Освен това Германя никога няма да допусне турци в парламента си нито ще им даде гражданство както ние. Турците там цели поколения живеят и никога няма да получат гражданство. Това е България и по Българската Национална Телевизия подчертавам трябва да има новини само на Български език!!!

Дебатът за новините на турски влезе в ЕП
Автор: Anonymous да 2009-12-03 @ 20:53 EET

AZ sam protiv spiraneto na novinite ,na turski ezik po bnt.drugoto ostavqm bez komentar.

Дебатът за новините на турски влезе в ЕП
Автор: Anonymous да 2009-12-04 @ 21:56 EET
аз искам на марсиански език новини
Дебатът за новините на турски влезе в ЕП
Автор: Anonymous да 2009-12-06 @ 15:11 EET
аз искам на караконджулски език новини,ама много искам

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди