изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:19 EEST
Възраждат АЕЦ ”Козлодуй”    
Икономика
Разглежда се възможността за изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА. Той участва в конференцията на тема "Конкурентоспособност на българската икономика в условията на криза - последствия и перспективи". Трайков посочи, че "възможността за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" се разглежда на принципа да не се изключи нито една възможност".


"Това е стояло, така или иначе, като алтернатива, но тя не е била предпочетена", каза Трайков.
Очакваме резултатите от предпроектно проучване, които ще дадат осъвременена оценка на ситуацията и възможностите за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", добави министърът. Резултатите трябва да са готови през декември.
Министърът посочи, че проучванията в Козлодуй са за нов реактор с мощност 1000 мегавата.
В отговор на въпрос какъв е процентът вероятност да бъде изградена нова мощност в тази АЕЦ, министърът каза, че "със сигурност процентът вероятност е двуцифрен".
Трайков отбеляза, че за изграждането на нов реактор има необходимата инфраструктура - централата се освобождава от извеждането от експлоатация на малките блокове - от първи до четвърти. Изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" вече ще бъде по-сложно, смята Трайков.
В близките дни започва изборът на консултант, "който ще зададе рамката по проекта АЕЦ "Белене", коментира още Трайчо Траков. Очаквам и се надявам да има интерес за участие в проекта и от страна на САЩ, каза министърът в отговор на въпрос. Според Трайков ще има инвеститорски интерес към проекта.
В отговор на въпрос дали е възможно да се строи и АЕЦ "Белене", и нова мощност в АЕЦ "Козлодуй," министър Трайков каза, че това би било икономически обосновано, ако има пазар за продукта.
В момента в региона има дефицит на електроенергия, но има и много конкуриращи се проекти, посочи Трайков. Според него въпросът е кой ще направи своя проект най-ефективен. Дир.бг
 


Сходни връзки

Възраждат АЕЦ ”Козлодуй” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди