изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:45 EEST
България плаща ?10.5 млн. по имотното дело в Берлин    
По света
Държавата постигна споразумение по делото „Томас Вит срещу Република България”, по който бяхме осъдени да заплатим наеми за ползването на реституиран недвижим имот в Берлин в размер на 11 646 704 евро плюс лихви, предаде БГНЕС.


Постигнатото извънсъдебно споразумение е резултат от водените повече от два месеца преговори с процесуалните представители на Томас Вит. Съгласно споразумението и въз основа на достигнатия компромис България ще заплати на наследниците на ищеца сумата от 10 500 000 евро без наказателни лихви и лихви за забава. Също така, предвид сложната финансова ситуация на страната, бе договорено плащането на сумата да се извърши на вноски през календарната 2010 година.
Във финансово изражение постигнатото споразумение спестява на държавата повече от 4 500 000 евро, а от гледна точка на авторитета на България – срещу нея няма да има влязло в сила осъдително съдебно решение на граждански съд на една чужда държава.
Настоящият правен казус бе заварен от новото ръководство, като осъдителното решение бе влязло в законна сила и се провеждаше процедура по принудителното му изпълнение, напомнят от МВнР.
На 23 декември 2008 година в постановление на Министерски съвет, обнародвано в последния брой на „Държавен вестник”, се казва, че правителството отпуса за адвокатски хонорари за делото 1 004 090 лева . Огромната сума се осигурява чрез преструктуриране на централния бюджет за 2008 г.
От 1951 година до падането на комунизма в Източна Европа сградата на ул. „Фридрихщрасе” № 62 е била използвана от българското търговско представителство. Фамилията Вит я реституира през 1994 година. България обаче продължава да взема наемите от нея до 2004 година. В момента в сградата помещава "Дрезднер банк".
По неофициална информация наемите са на стойност 12 млн. евро, а съдът в Берлин е поискал те да бъдат възстановени на Томас Вит. Решението на съда е минало само на първа инстанция и се обмисля обжалване от българска страна. Точно за тази цел правителството отпусна над 1 млн. лева. dir.bg
 


Сходни връзки

България плаща ?10.5 млн. по имотното дело в Берлин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.26 секунди