изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:53 EEST
Дубай разтърси световните финанси    
По света
Дубай предизвика трусове на редица международни финансови пазари, ден след като обяви, че не може да спази срока за плащането на част от дълга си, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Новината засегна финансовите пазари в Азия, където ислямските облигации (сукук) отчетоха рязък спад с 15 на сто, отчасти и борсата в Париж.


финансовата криза след годините на бум, обяви вчера намерението си да поиска от кредиторите на конгломерата си "Дубай уърлд" (Dubai World), най-големия и най-задлъжнелия, който контролира гиганта на пазара за недвижими имоти "Нахил" (Nakheel) да отложат с шест месеца плащането на дълга, чийто падеж настъпва.
Нахил трябва да плати през декември задължения на стойност 3,5 милиарда долара под формата на ислямски облигации, а според "Дневник" поисканата шестмесечна отсрочка засяга около 22 млрд. долара.
Общият дълг на Дубай се оценява на 80 милиарда долара през 2008 година, от които 70 милиарда долара на сметката на държавни компании, като само на "Дубай уърлд" се падат 59 милиарда долара. Европейските банки рискуват да загубят 13 милиарда евро, прогнозира  втората по големина швейцарска банка "Креди Сюис" (Crtedit Suisse), цитирана от ИТАР-ТАСС.
Все още не е ясно дали инвеститорите ще се съгласят с това предложение. През последното денонощие във връзка с молбата за удължаване на срока за плащане на задълженията международните рейтингови агенция "Мудис" (Moody's) и "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) понижиха кредитния рейтинг на "Дубай уърлд". dir.bg
 


Сходни връзки

Дубай разтърси световните финанси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди