изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:36 EET
След атентата започна разпознаването на телата на загиналите при катастрофата на „Невски експрес”    
По света В руския град Твер започна разпознаването на телата на загиналите при катастрофата на пътническия влак „Невски експрес”, предаде РИА Новости. По-рано представител на тверския регионален център на руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че в Твер се намират телата на 24 от загиналите при катастрофата.

По неговите думи в хотелите в град Твер се намират 30 роднини на загиналите, включително 21 от Москва, 7 – от Санкт Петербург и двама от град Удомля.
Агенция "Фокус"

В „Невски експрес” са пътували футболисти от младежкия отбор на „Зенит”
29 ноември 2009 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Футболисти от младежкия отбор на петербургския клуб „Зенит” са пътували с катастрофиралия пътнически влак „Невски експрес”, никой от тях не е пострадал, съобщи пресслужбата на клуба, цитирана от Интерфакс.
Освен това заедно с тях е бил и футболистът от юношеския национален отбор на Русия и от „Краснодар-2000” Олег Шалаев.
 
„Вести”: В Русия продължават да постъпват съболезнования от ръководствата на други страни
29 ноември 2009 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Във връзка с катастрофата на пътническия влак „Невски експрес” в Тверска област до президента Дмитрий Медведев и руското правителство продължават да постъпват съболезнования от ръководствата на други страни, предаде телевизия „Вести”.
Получени са съболезнователни телеграми от ръководителите на Украйна, Естония, Беларус, Азербайджан, Армения, Молдова, Сърбия, Великобритания, председателстващата в ЕС Швеция и Полша. Президентът на България Георги Първанов от свое име и от името на целия български народ изрази „най-искрени съболезнования на близките и роднините на загиналите”. „Убеден съм, че разследването бързо ще установи извършителите на този криминален акт и те ще получат заслужено и справедливо възмездие. България категорично осъжда всяко посегателство срещу живота на човека, а когато в основата му лежат терористични идеи, това го прави още по-жестоко и безсмислено и ние всички заедно сме длъжни решително да му противодействаме”, подчерта Георги Първанов в писмото си до президента на Русия Дмитрий Медведев.
По-рано своите съболезнования изразиха президентът на САЩ Барак Обама и френският лидер Никола Саркози.
„Индипендънт”: Самоделно взривно устройство дерайлира влак в Русия и уби 26 души
29 ноември 2009 | 05:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Самоделно взривно устройство се смята за причината за дерайлирането на пътническия влак „Невски експрес”, пътувал по дестинацията Москва-Санкт Петербург, в резултат на което в петък вечерта загинаха най-малко 26 души и над 100 бяха ранени, много от които сериозно. Очаква се броят на загиналите да достигне около 40 души, пише британският вестник „Индипендънт”.
Взривът от бомбата е издълбал кратер с дълбочина метър и половина, докато влакът е преминал над нея със скорост около 200 километра в час. В резултат три вагона на композицията са дерайлирали.
Ръководителят на Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че бомбата е била с мощност от 7 килограма тротилов еквивалент, а говорител на Следствената комисия на прокуратурата на Русия потвърди, че са били открити останки от взривно устройство на мястото на инцидента.
Втора бомба избухна на мястото на инцидента вчера следобед, докато спасителите са разчиствали отломките.
Започнато е разследване, служителите на вътрешното министерство издирват заподозрени, които може да се укриват в намиращите се наблизо села.
Смята се, че единият от тях е червенокос мъж на около 40 г.
Що се отнася до терористичната версия за инцидента, най-вероятно извършителите ще бъдат бунтовници-ислямисти, свързани с чеченското сепаратистки движение. Засега властите отказват да правят коментари по този въпрос.
„Гардиън”: Русия твърди, че иска мир, но чеченският тероризъм се завръща
29 ноември 2009 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Москва. През последните две години, увеличаващата се съпротива в руската част на Северен Кавказ се превърна в открито въстание. Ежедневните атаки по правителствените сили за сигурност и бомбените атентати са се превърнали в част от ежедневието, пише британският вестник „Гардиън”.
В Ингушетия, Чечня, Дагестан и Кабардино-Балкария ислямистки бунтовници водят жестока борба за сваляне на федералното правителство и техните местни управляващи. Бомбеният атентат от петък срещу експресния влак „Невски експрес” е доказателство за това, че конфликтът в руския мюсюлмански юг отново се разпростряна в уязвимото европейско сърце на Русия. Втора атака, по подобие на тази от понеделник, би потвърдила, че след измамливата петгодишна пауза чеченските терористи са се завърнали.
Вчера руският водещ експерт по размирния Северен Кавказ Алексей Малашенко предупреди, че е твърде рано да се каже, че чеченците стоят зад атентата от петък. „Може да има връзки между експлозията и радикални ислямистки активисти”, смята той.
По неговите думи, съпротивата в южната част на Русия в момента излиза извън контрол. „Ситуацията е много лоша. Изглежда, че източната част на Северен Кавказ е в състояние на гражданска война. Всеки ден някой бива убиван. Има липса на стабилност”, пояснява той.
Според Малашенко, ислямистките екстремисти имат дългосрочната цел да създадат ислямски халифат в региона. В краткосрочен план, те просто искат да провокират народно възстария срещи широко неодобряването федерално правителство и неговите местни корумпирани представители.

 


Сходни връзки

След атентата започна разпознаването на телата на загиналите при катастрофата на „Невски експрес” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди