изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:37 EEST
3,7 по скалата на Рихтер    
НовиниЗеметресение с магнитуд около 3,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в страната в 7.48 часа тази сутрин. Епицентърът на земетресението е регистриран на около 430 км. в североизточна посока от София. Епицентърът на земетресението е на около 10 км. източно от Камен бряг в акваторията на Черно море. Дълбочината на труса е от 18 км.



Оперативни групи на Гражданска защита започнаха спешни огледи в населените места от общините Каварна и Шабла, където беше усетено земетресение. Земният труд е усетен най-отчетливо в село Камен бряг, община Каварна и в село Тюленово, община Шабла, където по предварителни данни има напукани мазилки. Няма данни за пострадали хора.


Агенция “Фокус”
Медиафакс: Земетресения в Черно море и България
Националният институт по геофизика в Румъния съобщи, че днес сутринта са били регистрирани две земетресения в Черно море, едно от които с магнитуд 4,4 по Рихтер, и трети трус е бил регистриран в България, съобщава румънската агенция Медиафакс.
По данни на института едното земетресение, с магнитуд 4,4 по Рихтер, е станало на дълбочина десет километра тази сутрин в 5:48:06 ч, на 43 градуса и 32 минути северна ширина и 28 градуса 82 минути източна дължина.
Втори трус, с магнитуд 4,2 по Рихтер, е бил регистриран в Черно море в 5:48:07 ч, на 43 градуса 43 минути северна ширина и 28 градуса 68 минути източна дължина.
Земетресението в България, на дълбочина 35 км, е станало в 5:48:25 ч на 43 градуса 29 минути северна ширина и 26 градуса 90 минути източна дължина, като институтът не отбелязва магнитуда му.
Тази сутрин в 3:32:26 ч е станало още едно земетресение, с магнитуд 3 по Рихтер в източната част на Средиземно море, посочва агенцията.



Агенция “Фокус”
Оперативни групи на Гражданска защита извършват огледи в районите, в които е усетено земетресението
Оперативни групи на Гражданска защита започнаха спешни огледи в населените места от общините Каварна и Шабла, където беше усетено земетресение, съобщиха от службата. Земният труд е усетен най-отчетливо в село Камен бряг, община Каварна и в село Тюленово, община Шабла, където по предварителни данни има напукани мазилки. Няма данни за пострадали хора.
По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, земният трус е регистриран тази сутрин в 07.48 часа, на около 430 километра, в североизточна посока от София, на територията на страната. Земетресението е с магнитуд 3,5-3.7 по скалата на Рихтер и освен в общините Каварна и Шабла е усетено леко и в други населени места на област Добрич. Формирани са комисии за оценка на причинените материални щети.

Агенция “Фокус”
Епицентърът на земетресението е на около 10 км. източно от Камен бряг в акваторията на Черно море
Епицентърът на земетресението е на около 10 км. източно от Камен бряг в акваторията на Черно море. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Емил Ботев, ръководител на Отдела по „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН. Магнитудът на земетресението е средно около 3,7 по склалата на Рихтер. Дълбочината на труса е от 18 км.
Земетресението е усетено основно във варненската част от България. Най-силно е въздействието от земетресението в Камен бряг.

Агенция “Фокус”
Учения при земетресение ще се провеждат в Каварна
Учения при земетресение ще се провеждат в Каварна. Това каза пред радио „Фокус” – Варна кметът на община Каварна Цонко Цонев. Той добави, че другата седмица предстои учение в СОУ „Йордан Йовков” в общината, като такива учения се провеждат непрекъснато. Цонев подчерта, че явно се действа правилно в тази насока, като пример за това е, че днес по време на земетресението всички ученици от СОУ „Стефан Караджа” са били евакуирани за максимално кратко време. Кметът на Каварна добави, че такова учение трябва да се проведе и в многопрофилната болница в града. Цонев уточни, че това е третото земетресение за годината в Каварна, едно от които е било и по-силно. Той уточни, че няма нанесени щети по сградите в града и хората не са в паника.
Десислава СТОЯНОВА

Агенция “Фокус”
Земетресението е нанесло незначителни поражения и в село Тюленово, община Шабла
Земетресението, регистрирано тази сутрин, е нанесло незначителни поражения и в село Тюленово, което се намира на няколко километра от Шабла. Има само напукана мазилка, но хората са наплашени след земетресението там това лято, заяви Георги Михов от Териториална дирекция “Гражданска защита” в Добрич, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Информацията е подадена от кмета на селото. В момента екип на “Гражданска защита” пътува към района, където е усетено най-силно земетресението, каза Михов. Ще бъде направен обход на тези места. В Добрич земният трус вероятно е усетен по високите етажи на сградите и към момента няма данни за нанесени щети, каза Георги Михов.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция “Фокус”
Красимир Кръстев: Продължава огледът след земетресението в Шабла
Продължава огледът след земетресението от тази сутрин. По първоначални данни земетресението е 3,4 по Рихтер в стария регион на предходното земетресение. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Шабла Красимир Кръстев. Той обясни, че земният трус е почувстван от всички. Кръстев подчерта, че все още община Шабла не е получила средствата за отстраняване на щетите, които са били доказани от предходното земетресение. Общата сума е 360 хил. лв., като от тях са получени само 125 хил. лв.
Росица ГЕОРГИЕВА

Агенция “Фокус”
Земетресение от 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в Черно море
Земетресение с магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в Черно море. Това съобщава интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на труса е на 10 км от Черноморската ивица.

Агенция “Фокус”
Паниката на хората в село Камен бряг е била голяма, според кмета Добринка Ялнъзова
Земен трус е усетен около 7.48 часа тази сутрин в района на село Камен бряг. По думите на кмета Добринка Ялнъзова, трусът е бил много силен, но краткотраен, предаде кореспондентът на радио „Фокус” - Варна. Големи поражения по сградите няма, с изключение на пропукана и паднала мазилка на отделни места. Паниката обаче е била голяма, каза Добринка Ялнъзова и допълни, че преди месеци хората от селото са преживели друго земетресение, когато са пострадали всички къщи. Освен това в Камен бряг живеят предимно възрастни и самотни хора и това допълнително подсилва страха в такива моменти, коментира кметът на селото.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция “Фокус”
Няма данни за нарушения във Варненско след земетресението
Земетресението, регистрирано в страната тази сутрин в 7.48 часа, е усетено най-силно в района на община Шабла. Това съобщи за радио „Фокус” – Варна инж. Владимир Иванов, директор на местната дирекция „Гражданска защита”. При телефонни разговори с дежурните от общини от Варненска област не са постъпили данни за сериозни нарушения. Работна група на „Гражданска защита” в момента извършва проверки, но към момента няма констатирани нарушения.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция “Фокус”
Цонко Цонев: Няма данни за пострадали или за разрушени сгради от земетресението
Няма данни за пострадали или за разрушени сгради от земетресението тази сутрин. Учениците от най-голямото училище в Каварна- СОУ „Стефан Караджа”- са били изведени от сградата по време на земетресението. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Каварна Цонко Цонев. Той обясни, че трусът е усетен най-силно в град Шабла и в с. Камен бряг, община Каварна. По данните, които са постъпили в общината, магнитудът е 3,5 по Рихтер и трусът е регистриран в 7,46 часа.
Росица ГЕОРГИЕВА

Агенция “Фокус”
Земетресението е усетено най-осезаемо в Камен бряг
Най-осезателно земетресението е усетено в Камен бряг, община Каварна, област Добрич, съобщиха от „Гражданска защита”. Трусът е по-слабо усетен в Каварна и Шабла.
Няма данни за жертви. По предварителни данни се наблюдават пропуквания на мазилки в Камен бряг.

Агенция “Фокус”
Зиаре.ком: Земетресение с магнитуд 3,4 е регистрирано в румънската област Добруджа
Силно земетресение, с магнитуд 4,4 по Рихтер е било регистрирано тази сутрин в България, пише румънското електронно издание Зиаре.ком. То е било усетено и в румънската област Добруджа, като там магнитудът му е бил 3,4 по Рихтер, посочва изданието.
Георге Мармуряну, директор на румънския Институт по геофизика, заяви, че в района на Черно море е регистрирана повишена активност. Той уточни, че в тази цепнатина много силни земетресения има веднъж на няколко стотин години
Подобно земетресение бе усетено и през август в румънската столица и по румънското крайбрежие, като магнитудът му бе 5,5 по Рихтер, докато интензитета в епицентъра му бе с магнитуд 6 по скалата на Меркали.
Румънската телевизия Реалитатя посочва, че земетресението е било регистрирано в 7,48 ч тази сутрин навътре в Черно море и било е усетено на територията на Румъния. Земетресението е било повърхностно, предава телевизията.

Агенция “Фокус”
Земетресение с магнитуд около 3,5 – 3,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в страната
Земетресение с магнитуд около 3,5 – 3,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в страната в 7.48 часа тази сутрин, съобщиха от Гражданска защита”. Епицентърът на земетресението е регистриран на около 430 км. в североизточна посока от София. Вероятно трусът е усетен в някои населени места в Област Добрич и Варна.

Слабо земетресение в Добрич

Трус 3 по Рихтер регистриран край Добрич

Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер беше регистрирано на територията на Турция

5,4 по Рихтер удари Гърция

ОДОБРЕН Е ПРОЕКТ ЗА ЗАЗИМЯВАНЕ НА ХРАМА НА КИБЕЛА

3,4 по Рихтер регистрираха в Гоце Делчев

Земетресение с магнитуд около 3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Раднево

 


Сходни връзки

3,7 по скалата на Рихтер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди