изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:23 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 30 НОЕМВРИ - АНДРЕЕВДЕН    
ПразнициЦърквата чества Андрей Първозвани. От днес денят започва да расте "колкото просено зърно"


Св. Апостол Андрей Първозвани и неговият брат Петър били прости рибари и живеели край Тивериадското езеро. През целия си живот Андрей проповядвал Христовото учение сред балканските причерноморски народи и най-вече сред скитите. Умрял в мъки и страдания, разпънат на кръст с формата на буквата "Х" в гръцкия град Патра.
Според народните познания по астрономия, на този ден започва нарастването на деня, като народът казва, че той се уголемява колкото едно просено зърно.
Затова в навечерието на празника жените сваряват в едно гърне царевични зърна, боб или леща и сутринта всеки от семейството хвърля по малко от варивото в комина, с пожеланието посевите да растат високи и да наедреят. След това от варивото ядат всички. Дава се и на домашните животни, за да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото и в махалата, за да е плодовита годината.
Андреевден на много места се почита като празник на мечките. Вярва се, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява на хората яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.
Празникът е свързан с Никулден, тъй като се смята, че св. Андрей е баща на св. Никола.
Задължително днес на трапезата трябва да присъстват варени житни и просени зърна, варена царевица, тиква с орехи, фасул яхния с булгур и прясна пита.


 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 30 НОЕМВРИ - АНДРЕЕВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди