изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:25 EEST
Започна делото срещу Джон Демянюк за смъртта на 30 000 евреи    
По света
В Мюнхен започна процесът срещу 89-годишния Джон Демянюк, съден за участие в избиването на 27 900 евреи в газовите камери на нацистки концентрационен лагер през 1943 г., съобщи Ройтерс. Демянюк, който е пенсиониран автомобилен механик, влезе в съдебната зала на инвалидна количка. Според прокуратурата роденият в Украйна Иван Демянюк, който заема първото място в списъка на нацистките престъпници на центъра "Симон Визентал", е участвал в убийствата на евреи в концлагера Собибор на територията на днешна Полша, допълва агенцията, цитирана от БТА.


Еврейски групи и семейства на жертвите заявиха, че никога не е прекалено късно за справедливост и че процесът има символично значение.
"Не бива да допускаме погрешното схващане, че процесът срещу военен престъпник е процес срещу един единствен човек", каза равин Марвин Хайер, основател на центъра "Симон Визентал".
Демянюк, бивш военен от Червената армия, бил пленен от нацистите и вербуван като надзирател в Собибор. След края на войната през 1951 г. той емигрира в САЩ, където работи на поточна линия в завод за автомобили в Кливланд, щата Охайо.
През май тази година Демянюк бе екстрадиран в Германия. Той отрича обвиненията, че е участвал в Холокоста. По думите на сина му Джон-младши Демянюк прекарал пет дни в болницата и страдал от рак на костите. Заради нестабилното състояние на обвиняемия съдебните заседания ще бъдат сведени до 90 минути дневно. Адвокатът на защитата Гюнтер Маул, заяви, че Демянюк изпитва постоянна болка и страда от периоди на умствено помрачение. Процесът ще продължи до месец Май. Делото ще се гледа три пъти седмично и ще бъде отразено от над 200 журналисти. Днес прокуратурата прочете обвиненията на Демянюк, който може да бъде осъден на доживотен затвор. Обвинението ще представи документи, включително документ за самоличност, издаден от СС на името на Демянюк, който доказва, че той е бил в Собибор. Показания ще дадат 20 свидетели. Демянюк призна, че е бил в други лагери, но категорично отрече да е бил в Собибор, където според обвинението се разпореждали 20-30 членове на СС и 150 бивши военнопленници от СССР.
През 1986 г. Демянюк бе екстрадиран в Израел, където бе обвинен, че е "Иван Грозни", прочутият с бруталността си нацистки надзирател в концлагера Треблинка. През 1988 г. той бе осъден на смърт, но присъдата бе отменена, защото се появиха доказателства, че самоличността му е била объркана и той не е въпросният надзирател.
Евреите в газовите камери в Собибор са умирали за около 20-30 минути от задушаване с токсичен микс от въглероден моноксид и въглероден диоксид, заявиха прокурорите. Според обвинението през 1943 г. Демянюк е служил шест месеца в лагера.  dir.bg
 


Сходни връзки

Започна делото срещу Джон Демянюк за смъртта на 30 000 евреи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди