изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:02 EEST
Минаретата изправиха света срещу Швейцария    
По света
ЕС и Съвета на Европа изразиха загриженост от приетата на референдум в Швейцария забрана на строежа на минарета, предаде Франс прес.


 
"Не би трябвало да се създаде впечатлението, че се заклеймява дадена религия, в случая исляма", заяви френският министър по въпросите на имиграцията Ерик Бесон, който пристигна в Брюксел за среща с колегите си от ЕС. Шведското председателство на ЕС заяви, че е учудващо да подлага такава тема на референдум.
"В Швеция този въпрос е от компетенцията на градоустройството и местните власти", изтъкна министърът на миграцията и бежанците Тобиас Билстрьом.
"Швейцарците имат отлична система на допитване до народа, но тя може понякога да се използва по лош начин като в този конкретен случай", заяви шведската министърка на интеграцията Ниамко Сабуни.
"В ЕС няма проблеми между мюсюлманите и европейците. Мюсюлманите са европейци. Не виждам какъв проблем смятат, че ще решат швейцарците с този референдум", добави младата министърка от африкански произход.
Швейцарската министърка на правосъдието Евелин Видмер-Шлумпф заяви, че в Швейцария се уважава свободата на вероизповеданието и тя е много важно за швейцарците право. "Ще обясня на партньорите ни, че това не е гласуване срещу религията на мюсюлманите, а само срещу минаретата", подчерта тя при пристигането си в Брюксел, където ще участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изрази силна загриженост от швейцарския референдум, с който се забрани строежа на минарета в страната. "Решението, макар и да е израз на народната воля, предизвиква дълбока загриженост. Това гласуване е свидетелство на страховете сред швейцарското и по-общо европейското население към ислямисткия интегризъм", се казва в изявление на Луис Мария де Пуч.
"Това решение далеч не позволява да се подходи към източниците на явлението интегризъм, а има опасност да се насърчат чувствата на отхвърляне и да се задълбочат съществуващите в обществата ни разделения", изрази съжаление председателят на ПАСЕ. Според него резултатът от швейцарсдкия референдум е против ценностите на толерантност, диалог и уважаване на чуждата вяра, които се защитават от Съвета на Европа. На 18 ноември Швейцария пое шестмесечното ротационно председателство на 47-членната организация.
Френският външен министър Бернар Кушнер заяви пред Радио Ер Те Ел, че е "леко скандализиран" от решението на швейцарците и добави, че то се равнява на "потискане на религия". "Надявам се, че швейцарците бързо ще преразгледат това свое решение. То е израз на нетолерантност, а аз не понасям нетолерантността", добави Кушнер, цитиран от Асошиейтед прес.
Заместник-говорителят на френската управляваща дясна партия Съюз за народно движение Доминик Пайе заяви по повод швейцарския референдум, че "не е сигурен" дали е необходимо да се строят минарета във Франция.
"Молитвените зали са абсолютно необходими, но трябва ли да има минарета над тях? Не съм сигурен в това. Има разбира се камбанарии над църквите, но това е историческо наследство. Редно е да обсъдим това, за да знаем как да съжителстват религиите в една държава, която е дълбоко светска по характер и трябва да остане такава", заяви Пайе по радио Франс ентер.
Ватикана заяви, че поддържа позицията на швейцарските епископи, които вчера обявиха, че забраната за строеж на минарета в Швейцария е "тежък удар върху свободата на вероизповеданието". "Споделяме позицията на швейцарските епископи. Не виждам как може да се ограничава свободата на вероизповедание на едно малцинство или да се попречи на група хора да имат своя църква", заяви председателят на понтификалния съвет за мигрантите монсиньор Антонио Мария Свелио.
Мюсюлманите в Русия се отнасят с неразбиране към резултата от швейцарския референдум и го считат за пламване на религиозна нетолерантност, заяви заместник-председателят на Съвета на мюфтиите в Русия Дамир Хазрат Гизатулин пред руската телевизия "Вести". "Мисля, че това ще предизвика оттегляне на капитали от страна, където е пламнала някаква неразбираема религиозна нетърпимост", добави той.
Пакистански религиозни групи окачествиха резултата от швейцарския референдум като "крайна ислямофобия". "Този случай отразява крайната ислямофобия сред населението на Запад и тежката дискриминация към мюсюлманите", заяви заместник-председателят на представената в парламента радикална ислямска партия Джамаат-е-ислами.
"Това ново решение е в нарушение на принципа на взаимно разбирателство и религиозна толерантност", заяви Яхия Муджахид, говорител на Джамаат-уд-Дауа, формация, която се смята за публичен представител на забранената ислямистка въоръжена групировка Лашкар-е-Тайба, обвинявана от Индия за атентатите в Мумбай. dir.bg
 


Сходни връзки

Минаретата изправиха света срещу Швейцария | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Минаретата изправиха света срещу Швейцария
Автор: Anonymous да 2009-11-30 @ 20:01 EET

Швейцарците са пичове! Уважавам ги много. Ненапразно Ватиканът използва швейцарски наемници за гвардейци. Горд планински народ. Навремето дори Хитлер се съобразявал с тях. Щото тез планини там за да ги превземеш бая разход ще дадеш.

Хората не искат минарета и туйто. Демокрацията нали е това - да уважаваме мнението на народа?!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди