изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:14 EEST
ДЕЛФИНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО    
Новини

Земетресение с магнитуд около 3,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 7.48 часа вчера сутринта, съобщи Сеизмологичният център към Геофизичния институт на БАН. Епицентърът му бе на около 10 километра източно от Камен бряг, в акваторията на Черно море. Дълбочината на труса бе от 18 км. Веднага след труса оперативни групи на “Гражданска защита” започнаха спешни огледи в населените места от общините Каварна и Шабла. Земният трус е усетен най-отчетливо в селата Камен бряг и Тюленово. Няма данни за пострадали хора.



Читалище “Зора” в центъра на Шабла е под угрозата да рухне при следващ трус, съобщи кметът на Черноморската община Красимир Кръстев. След вчерашните земетресения сградата е станала още по-опасна. Със заповед на градоначалника читалището не се обитава от началото на август, когато шабленската община бе силно разлюляна. Сградата е опасна, тъй като има сериозни конструктивни нарушения. “Тази сутрин имаше 3-4 земетресения при нас. Молех се читалището да не падне, защото щяха да ни трябват милиони, за да го възстановим. При предишния трус бяхме заявили, че са ни необходими 360 000 лева за покриване на щетите в региона, 200 000 от тях за читалището. До днес не сме получили нито една стотинка” - жалва се кметът. При вчерашните земетресения няма пострадали, има незначителни щети по стени и комини на отделни къщи.

 

Както на 5 август, така и вчера трусът е бил усетен най-силно в Камен бряг - на територията на община Каварна. За НДТ кметът на селото Добринка Ялнъзова сподели, че сутринта населението наистина е било в паника, като хората масово са наизлезли от къщите си и около половин час, че и повече, не смеели да се приберат в домовете си. Постепенно всичко се успокоило. “Няма сериозни щети от този трус. Огледът ни със специалисти от Гражданска защита показа, че на някои места има увеличаване на пукнатините от предишния трус, но като цяло поражения не са нанесени. Огледахме и брега. Там също няма пропадане на големи каменни блокове, за разлика от 5 август. Има само няколко малки каменни отломки, паднали в морето, но те могат да паднат и без земетресение. Щети в резерват Яйлата не бяха открити при огледа” - каза Ялнъзова. Кметът на Каварна Цонко Цонев потвърди, че няма сериозни поражения по сгради и съоръжения на територията на общината. “Земетресението бе усетено в града, като своевременно е извършена евакуация на децата в училищата. След като се престояли 20-ина минути навън, занятията са продължили” - каза Цонев, и допълни, че ритъмът в града продължава да тече спокойно.

 

Националният институт по геофизика в Румъния съобщи, че вчера сутринта са били регистрирани две земетресения в Черно море, едно от които с магнитуд 4,4 по Рихтер, и трети трус - в България, съобщава румънската агенция Медиафакс. По данни на института, едното земетресение - с магнитуд 4,4 по Рихтер, е станало на дълбочина десет километра тази сутрин в 5:48:06 ч., на 43 градуса и 32 минути северна ширина и 28 градуса 82 минути източна дължина. Вторият трус - с магнитуд 4,2 по Рихтер, е бил регистриран в Черно море в 5:48:07 ч., на 43 градуса 43 минути северна ширина и 28 градуса 68 минути източна дължина. Земетресението в България, на дълбочина 35 км, е станало в 5:48:25 ч. на 43 градуса 29 минути северна ширина и 26 градуса 90 минути източна дължина, като институтът не отбелязва магнитуда му. Вчера сутринта в 3:32:26 ч. е станало още едно земетресение - с магнитуд 3 по Рихтер, в източната част на Средиземно море, посочва агенцията. Георге Мармуряну, директор на румънския Институт по геофизика, заяви, че в района на Черно море е регистрирана повишена активност. Той уточни, че в тази цепнатина много силни земетресения има веднъж на няколкостотин години.

 

И нещо много любопитно.  Много научни изследвания, най-вече в Япония, доказват, че рибите усещат земетресението известно време преди земята да заиграе. Дори в детски заведения и някои учреждения има поставени малки аквариуми и ако рибите легнат на дъното, предполага се, че скоро  земята може да се разтресе. Любопитното за трусовете в Шабленско е, че дни преди това първо черноморски акули са се появили на брега, а в съботната привечер, както НДТ писа във вчерашния си брой, непосредствено до брега,  пред погледа на десетки любители-рибари излязоха най-малко 8 делфина и направиха страхотно шоу, пред което хората останаха с отворени уста. Дали най-умните и човеколюбиви морски обитатели не са излезли специално да ни предупредят за земетресението - остава си неразгадана тайна.  Ще припомним, делфините "предупредиха хората" за земетресението в района между шабленския фар и паметника на съветските летци, загинали в този район в края на Втората световна война.

 

Земетресение с магнитуд около 3 по скалата на Рихтер бе регистрирано и преди седмица - на 23 ноември в 2.13 часа. Заради късния час, земетресението не бе усетено, нямаше нанесени щети.

 

Трусът вчера бе третият, който разлюля Добричко през тази година. Земетресение със сила 5 степен по Рихтер бе регистрирано в 10.49 часа на 5 август. Епицентърът бе на около 10 км дълбочина в земната кора, на близо 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море. Най-силно земният трус бе усетен в черноморските общини на Североизточна България - Каварна, Шабла и Балчик, като най-големи бяха щетите в Шабленско и Каварненско.

 

 

Екип на НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЛФИНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЕЛФИНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО
Автор: Anonymous да 2009-12-01 @ 23:28 EET
Белите мишки също знаеха за земетресението и като най-интелигентните същества на Земята решиха да не предупредят никого...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди