изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:58 EEST
ЕС се готви да признае Йерусалим за столица на Палестина    
По света

Израел се подготвя да протестира, ако ЕС признае Йерусалим за столица на арабската държава. Израелският вестник  "Аарец" публикува статия, в която твърди, че през следващата седмица външните министри на държавите от ЕС, ще приемат резолюция изискваща разделянето на Йерусалим. Заедно с това, източната част на свещеният за три религии град ще бъде провъзгласена за столица на бъдещата независима държава Палестина.



Редакцията притежава чернова на резолюцията, подготвена от Карл Билдт, външен министър на Швеция, която е ротационен председател на ЕС. Резолюцията свидетелства за готовността на  Европейския съюз да поддържа едностранното провъзгласяване на независима палестинска държава. Резолюцията ще бъде обсъждана на 7-8 декември на срещата в Брюксел, посветена на мирното урегулиране на близкоизточния конфликт.

В черновата е указано, че ЕС никога не е признавал анексията на източен Йерусалим и се стреми към създаването на "независима, демократична, жизнеспособна палестинска държава, разположена на автономните арабски територии на Западния бряг на река Йордан и в ивицата Газа, със столица в източен Йерусалим". Евросъюзът също така има намерение да призове всички страни да "се въздържат от провокации в Йерусалим".

"Аарец" отбелязва, че ЕС сега за пръв път изразява своето мнение по един от главните спорни въпроси, обсъждани на палестинско-израелските мирни преговори.

Според Израел, признанието на Източен Йерусалим за палестинска столица ще навреди на ЕС.

Посланикът на Израел в ЕС Ран Куриел, още предната седмица е изпратил писмо до своето външно министерство, в което е обвинил Швеция в опит да провокира "стълкновение на ЕС с Израел". Министерството на външните работи на Израел също побърза да коментира съобщението за намеренията на външните министри на Европейския съюз. Пресслужбата на МВнР на Израел съобщава, че "подобна крачка съществено ще попречи на Ес в ролята му на посредник на палестинско-израелските мирни преговори и ще подкопае усилия за възобновяване на диалога".

От Йерусалим заявяват, че, на фона на последните действия на израелското правителство, в частност, относно замразяването на строителството на поселенията ма палестински територии за срок от 10 месеца, Евросъюзът трябва да оказва давление на палестинците, а не на Израел, за да се застави палестинската страна да седне отново на масата за преговори с евреите.

Редакцията на израелската медия се е обърнала за коментари и в шведското представителство в Израел. Източник от посолството на Швеция е съобщил, че не може да коментира чернова на  вариант на една бъдеща резолюция, преди документът не бъде одобрен от всички 27 страни, членове на Европейския съюз.

http://news.bpost.bg

 


Сходни връзки

ЕС се готви да признае Йерусалим за столица на Палестина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди