изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:26 EET
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВ    
Общество
Архивът му ще бъде връчен на добруджанската община, която носи неговото име

С поредица от прояви община Генерал Тошево отбелязва 150-ата годишнина от рождението на своя патрон - генерал Стефан Тошев. Мероприятията, посветени на военачалника, започнаха още през октомври. Тогава се състоя експедиция на Младежкия съвет до Тутракан, където бяха проведени срещи и бе заснет филм, припомниха от община Генерал Тошево. На 26 октомври бе отслужена заупокойна литургия по повод 85 години от смъртта на генерала. Учредено бе и Дружество на краеведите в Генерал Тошево. Извършено бе и благоустрояване на гроба на генерал Тошев в столицата, както и на неговия паметник в Борисовата градина. Откриването на мемориала "Неовършаният харман" в село Житен също бе посветено на годишнината. През ноември Общинският младежки съвет обяви конкурс за есе на тема "Достойни наследници на достойни българи", а във фоайето на библиотеката бе подредена изложба "В епохата на генерала". Регионалният исторически музей в Добрич гостува в Генерал Тошево с експозицията "Добруджа 1940"
През месец декември учениците от община Генерал Тошево ще посетят Историческия музей и ще слушат беседи пред експозицията за генерала. Предвидено е също уреждането на кътове и витрини за  Стефан Тошев във всички читалища, училища, детски градини и клубове. В библиотеката ще се проведат тематични вечери "Генералът от пехотата". Ще бъде изготвена дипляна за генерал Стефан Тошев, включваща биографични данни и снимков материал. На 15 декември ще се състоят презентация "Герои от Добричката епопея" и образователна лектория                    за генерал Стефан Тошев. Предвидено е също представяне на рекламната дипляна "Военните паметници в община Генерал Тошево", както и новото издание на книгата "Победени, без да бъдем бити". На 18 декември ще се състои поклонение пред паметника на генерал Стефан Тошев /открит през 1979 г./  с участието на представители на Военноморските сили. Официално на музея в Генерал Тошево ще бъде връчен архивът на генерал Стефан Тошев. Неговият внук - д-р Стефан Тошев, ще бъде удостоен с отличителния знак "Почетен гост на град Генерал Тошево".
 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди