изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:43 EEST
БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ СЕРВИРАТ НА БИЛ КЛИНТЪН, ТАЙГЪР УУДС, БИОНСЕ И РАПЪРА ДЖЕЙ ЗИ    
НовиниТретокурсничката Габриела дърпа Доналд Тръмп от пуйката



5 студенти от Висшето училище в Добрич стажуваха на метри от Статуята на свободата в Ню Йорк на струващи 250 милиона долара голф клуб и игрище. За членство в голф клуб Liberty National /Либърти нейшънъл/ плащат 500 000 долара, приемат само поканени

Това, за което мнозина по света и у нас си мечтаят - да живеят, работят и общуват сред jet-set-a /джет-сета/ на САЩ, за 5 български студенти от Висшето училище Международен колеж /International University College/ е вече част от живота им. Следващите в Добрич студенти Константина и Петра Илчева,  Габриела Янакиева, Калина Йованович и Боян Грънчаров стажуваха през този голф сезон на може би най-скъпото голф игрище в света - Liberty National /Либърти нейшънъл/, на 900 метра от статуята на свободата. Самото игрище и футуристичната клубна къща на устието на река Хъдсън струват 250 млн. долара. Тук голфират хора от висшите кръгове на САЩ.

В Libery National голф клуб се става член, само ако те поканят и си платиш входна такса от половин милион долара. В клуба сега членуват 90 души. До момента само двама поканени са се отказали от членство. Максимално ще стигнат 300 избрани. На игрището на метри от Манхатън удрят голф топки само членове на клуба и техни гости.
Тук членуват и играят екс-кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани, номер 2 в световната голф ранк-листа Фил Микелсън, спортни и шоу-звезди, бизнесмени. В Liberty National е звездата на американския футбол Ели Манинг, собственикът на отбора  "Нюйоркски гиганти" Робърт Крафт, петролният магнат Били Гети, предприемачът Кенет Лангун, банкери, певци. Тук се провеждат редица благотворителни турнири. На партито City Year през пролетта гостувал дори Барак Обама. Собственикът на клуба Пол Файърмен е сред хилядата най-богати хора на планетата. Той е основател на спортната империя Reebok и неин шеф до продажбата й на Adidas  за 3,8 милиарда долара преди 3 години.
"При първия благотворителен голф турнир през месец юни се случи да сервирам дни след пристигането ни в Ню Йорк - разказва студентката Константина Илчева. - Приближавам първата група от гостите, вдигам очи от таблата с питиета и едва не я изтървам - срещу мен е Бил Клинтън. Вълнението е голямо, колкото и да се опитваш да го овладееш. После, мислех, се свиква. Обаче не винаги е така."
Последната неделя на стажа също поднася изненада на момичето от Стара Загора. "Обаждат ми се да занеса храна и напитки в палатката на собственика на голф клуба на 18-а дупка. Влизам и онемявам  за момент - до шефа седи певицата  Бионсе, а встрани е рапърът Джей Зи. Излизам от палатката и бързам да кажа на колегите - отивайте в палатката на осемнадесета дупка при Бионсе и Джей Зи!"
Третокурсничката Габриела Янакиева от Варна сервира 5 дни през август на участниците в турнира Barclays и техните съпруги и приятелки. "Тайгър Уудс идва три пъти - споделя Габриела.- Яде само плодове. Веднъж го попитах дали иска още, той благодари и отказа. Видях го и след турнира. Загуби. След турнира Тайгър Уудс бе тъжен, изобщо не му бе до ядене, качи се на едно BMV и отпраши към Джърси."
Как български студенти влязоха в ексклузивния голф клуб до статуята на свободата?"Имаше оферта за работа - казва Константина.- Харесаха ни условията - работа, настаняване и храна на едно място. Казах на колегите от висшето училище в Добрич и те се навиха. За пръв път отивахме на стаж в САЩ и предпочетохме това място."
На елитния голф клуб се случва за пръв път при тях да провеждат лятна практика студенти от България. "Работихме около 70 души през голф сезона - отбелязва Габриела. - Справяхме се със задачите и работа при всякакви условия. Дори като към хора от Европа, и по-конкретно от България, имаше лек толеранс към нас, което още повече ни мотивираше. Собствениците, членовете, гостите и голфърите се оказаха изключително земни хора, без значение колко са богати и известни. Може би са такива, защото повечето сами са станали такива, а не други са ги направили или назначили за милионери или звезди. Много пъти сме си говорили с тях за голф, за нещата от живота, за България и за какво ли не още."
На един от първите благотворителни турнири третокурсничката Габриела сервира питиета и хапки в началото на вечерта. По програма това продължава един час до вземането на храна от блок-масата. "В един момент виждам някой да се е надвесил над масата и да реже от пуйката - разказва Габриела. - Отивам до него и много учтиво   го информирам и подръпвам, че има още време до началото на бюфета. Човекът се обръща, усмихва се и се извинява - бил много гладен. Насреща ми се оказва самият Доналд Тръмп. В голф клуба няма значение кой си, колко имаш и как се казваш - правилата важат еднакво за всички."
Приятните изненади за младежите започнали още от първия ден в "Либърти нейшънъл". Главният голф професионалист на клуба Марк Даймънд посреща на български език студентите от Добрич. Оказва се, че вече е идвал в България и на игрището "Света София". Студентите от Висшето училище в Добрич пък му се хвалят, че дни преди да стъпят в Ню Йорк, са посещавали голф игрището от световна класа "Лайтхаус" край Балчик.
Боян Грънчаров е работил на "Либърти нейшънъл" като барман, сервитьор, грийнкипър и какъв ли не на игрището. И Габриела също е поправяла откъснатите дивоти с трева по терена. Но най-много й харесва в ресторанта. "По време на турнира Barclays  ставах сутрин в 4 часа и вечер лягах към полунощ - разказва тя. - Беше изключително натоварено и отговорно, но това пък ми беше най-хубавата част от стажа."
Петра Илчева отбелязва: "Още преди да отидем в САЩ, ни информираха и наблегнаха, че ще работим на турнира "Барклис" на професионалната голф-асоциация. За Liberty National това бе нещо като световно кръщене - първи турнир от висша класа и всички бяха мотивирани да се справят на ниво. Стъпването на Тайгър Уудс за пръв път тук, хилядите зрители и  директните предавания по телевизия CBS също ни амбицираха да направим състезанието незабравимо за клуба, голфърите, гостите, публиката и за нас самите. Успяхме. Стана страхотен празник. Дори после мениджърите доста се чудиха как чужденци като нас, чийто роден език не е английски, успяват да работят и се сработят в тяхната среда. Обучението ни във Висшето училище Международен колеж /International University College/ в Добрич се оказа стабилна основа да се справяме на различни позиции в туризма, включително в милионерска и милиардерска обстановка."
На близначките Константина и Петра много им харесало да работят в про-шопа на клуба. В този магазин цени няма. Цени липсват и в менюто на ресторанта. Всичко се пише на сметка на името на членовете. С пари в брой или чекове не се работи. Никой не пита и колко струва. Просто си го поръчва и получава, и това е.
Собствениците на Liberty National Пол и Дан Файърмен, вицепрезидентът Джеф Зайде, генералният мениджър Мартел Майер, голф-про-то Марк Даймънд и другите колеги толкова харесват работливите български студенти, че им предлагат и през голф сезона на 2010 г. да практикуват отново при тях. "Вратите са отворени широко", казва Боян.

снимки и още спортни новини в http://www.centersport.org
 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ СЕРВИРАТ НА БИЛ КЛИНТЪН, ТАЙГЪР УУДС, БИОНСЕ И РАПЪРА ДЖЕЙ ЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди