изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:50 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 4 ДЕКЕМВРИ - СВ. ВМЧК ВАРВАРА    
ПразнициДнес църквата почита св. великомъченица Варвара. Девойката загинала от ръката на собствения си баща, защото приела християнската вяра и не искала да се откаже от нея. Това разказва житието на великомъченицата. Легенда добавя, че в мига, когато жестокият баща отсякъл главата на дъщеря си, в този миг треснал гръм и повалил обезумелия родител. 


В народните вярвания св. Варвара е сестра на св. Сава и св. Никола, като за тях народът ни казва: "Варвара вари, Сава пече, а Никола идва с голямата лъжица да гощава гостите". На този ден празнуват всички жени, затова в някои краищата на страната е наричан още Женска Коледа. Светицата е почитана още като покровителка на шарката и всички болести, свързани с появата на обриви. Според вярванията днес стопанките трябва да приготвят медена питка, които се раздават. Вярвало се, че ако болестта хапне от сладката пита, ще се смили и ще отмине децата в къщата. В деня на св. Варвара още във всяка къща се варяла царевица, подсладена със захар, орехи и стафиди. От нея трябва да хапне всеки, за да е здрав и бодър през цялата година.

5 ДЕКЕМВРИ - СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

В събота църквата почита св. Сава Освещени. В народните вярвания образът на светеца бил приеман в някои части за мъжки, но по-често бил мислен за жена, която била свързвана с царството на мъртвите. Затова по стар обичай на този ден жените ходели на гробищата, палели свещи и раздавали варено жито, ябълки и хляб за душите на своите починали близки. В отминали времена хората се боели от светицата заради болести, които вярвали, че тя сее сред людете. За да омилостивят нейната зла поличба стопанките пазели въздържание от всякаква работа и също месели медени пити в нейна чест. В някои райони на страната на този ден се подготвяли обредните храни за светлия празник Никулден.


6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН


Църквата почита св. Николай Чудотворец
Св. Николай Чудотворец живял дълго, като целият му земен път е посветен в служба на християнството. И до днес нетленните му останки се пазят в Бари /Италия/, където били пренесени след смъртта му.
В народните вярвания на българина светецът има особено място. Народът вярвал, че  св. Никола е голям юнак и господар на морето, водите и ветровете. Според преданията именно на св. Николай се паднало да ходи по морето, да броди по бреговете на реките и да бди над трапезите, когато светците си поделяли света. Затова бил надарен със свръх сили и необикновено способности - да хвърчи над океани и планини, да отключва заключени пещери, да изпраща страшни бури, да господства над зимата, снега и ледените вихрушки. Затова и в чест на светеца на този ден се яде курбан от риба. Старите хора вярвали, че кръстата кост на рибата има магическа сила. В някои селища я пазели до следващата година, като част от нея пришивали в шапките на малките деца, за да ги пази от уроки и всякакви магии. В други краища пък с нея лекували безсъние, уплаха и главоболие.
Празникът е почитан от рибарите, чийто покровител е светеца и затова първата риба, уловена на този ден, те наричали в негова чест.
На 6 декември празнуват още и банкерите, които почитат светеца като свой патрон.

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 4 ДЕКЕМВРИ - СВ. ВМЧК ВАРВАРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди