изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:26 EET
”Терористичен акт” под Седемте рилски езера    
Новини
Оигурителната линия и част от въжето на лифта от курорта Паничище до Седемте рилски езера са били срязани миналата нощ. Повредата била забелязана сутринта при опит за пускане на лифта. Осигурителната линия алармирала, че съществува проблем и работници тръгнали да обхождат съоръжението, съобщи БТА.


Първоначално предположили, че паднало дърво е блокирало конструкцията. При третия стълб се оказало, че е срязана осигурителната линия и е направен опит да бъде повредено и основното въже.

С ножовка е извършено нараняването на основното въже и сигналния кабел на лифта, свързващ хижа "Пионерска" със Седемте рилски езера, съобщи говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка, цитирана от БТА.

Били намерени и инструменти, с които е действано, съобщи Славейко Стайков - управител на стопанисващото съоръжението дружество "Атомик инвест". Той определи случилото се като "терористичен акт".

На мястото на инцидента няколко часа е работила оперативна група от полицията в Дупница. Пристигнали са и служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в Благоевград. Според прокуратурата деянието е умишлено.

Лифтът до Седемте рилски езера бе пуснат през април и пое голям туристически поток. В пикови моменти модерното 2,2-километрово съоръжение може да превозва и по 700 туристи на час. Лифтът тръгва от хижа "Пионерска" в Паничище и стига до хижа "Рилски езера". Той вози туристите от 1580 м надморско равнище на 2100 м за 16 минути и така се избягва най-стръмният участък по маршрута. Иначе пеша той се изминава за около час и половина-два.  dir.bg
 


Сходни връзки

”Терористичен акт” под Седемте рилски езера | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди