изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:56 EET
ПГ на РЗС се разпадна    
Парламент Народният представител Марио Тагарински напусна Парламентарната група на "Ред, законност, справедливост". По този начин Парламентарната група на РЗС се разпада, тъй като според правилника са необходими най-малко десет депутати, за да има Парламентарна група. Освен това - напуснал депутат не може да се присъедини към друга ПГ.


На 4 декември в 15,41 ч народният представител Марио Тагарински е депозирал заявление до председателя на парламента Цецка Цачева, с което уведомява че на основание чл. 16 ал. 3 от Правилника за дейността на Народното събрание (ПДНС) напуска Парламентарната група на „Ред, законност, справедливост”. Това потвърди за Агенция “Фокус” Христо Краевски, директор на пресцентъра на Народното събрание.
Марио Тагарински досега беше заместник-председател на ПГ на РЗС.
С напускането на Марио Тагарински, Парламентарната група на "Ред, законност, справедливост" се разпада. ПГ на РЗС се състои от десет души. В правилника на НС е посочено - народните представители могат да образуват парламентарни групи, отговарящи на регистрацията им в Централната избирателна комисия за изборите за 41-во Народно събрание. Минималният брой е 10 души, като всеки народен представител може да членува само в една парламентарна група.
Не могат да се образуват парламентарни групи от независими народни представители, както и да се сливат или разделят съществуващи парламентарни групи.
Парламентарната група на "Ред, законност, справедливост" излезе с декларация по повод напускането на народния представител Марио Тагарински.
Пълният текст на декларацията гласи:
Марио Тагарински, избран от листата на РЗС за народен представител от многомандатен район Враца е подал в петък в 15 часа и 41 минути заявление за напускане на парламентарната група на „Ред, законност и справедливост”.
Г-н Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си за мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони. Това поведение, както и времето на напускане, странно съвпада с момента, в който парламентарната група на РЗС назова новата коалиция „ГЕРБ – Гоце” и влезе в спор по този повод с управляващата партия.
Смятаме, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС. Очевидно е, че тя пречи на тези, които искат да се запази двадесетгодишното посткомунистическо статукво. Първоначално се купуваха и продаваха избиратели и гласове, след това се премина към купуване на секционни комисии, за да стигне днес до купуване и продаване на народни представители.
Причините за криминалното напускане на М. Тагарински РЗС няма да остави скрити за широката публика. Тази сутрин вътрешният министър и председател на „ГЕРБ” Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г. пророкува, намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи.
Такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии – методите на бившата ДС са живи и в действие.
Излизането на Тагарински от парламентарната група нямаше да е значим проблем ако не доказва и нещо друго. В България се заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия. Двуглавият „ГЕРБ” с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президента Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт.
„Ред, законност и справедливост” ще даде ексклузивна пресконференция по този повод в 11 часа на 7 декември, понеделник, в пресцентъра на „Раковска”108.

Коментарите
Действително групата на РЗС се разпада, тъй като съгласно Правилника минимумът да организираш група е десет члена. Това каза пред Агенция “Фокус” Тодор Димитров, заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ. По думите му – разпадането на РЗС обаче по никакъв начин няма да повлияе на конфигурацията в другите групи.
„Тъй като в нашия правилник заложихме текстове, които не позволяват народен представител, който е излязъл от ПГ, да влезе в друга. Той ще остане извън групата на РЗС и независим. Това беше борбата ни с политическото номадство” – каза Тодор Димитров.
По думите му - останалите депутати от РЗС няма да бъдат в група и няма да могат да се ползват с привилегиите, които всяка група има в Правилника. „Те са РЗС, но не могат да сформират група по смисъла на Правилника и да се ползват от привилегии като например – както председателят на група има право един път в пленарен ден да се изказва до десет минути по каквато тема той прецени, както и другите привилегии, които са предвидени” – каза Тодор Димитров.
Разпадането на групата на РЗС няма да се отрази фатално и драматично на мнозинството в парламента. Имаме това мнозинство и то ще се запази, от страна на „Атака” със сигурност. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той не можа да каже дали в групата на РЗС е имало търкания и неразбирателство. Относно подкрепата, която от РЗС бяха дали на правителството за шест месеца, Сидеров коментира, че е против поставянето на такива срокове, защото това е „извиване на ръце”.
Сидеров коментира и диалога между лидера на РЗС и премиера през последните дни: „Това не е добре като цяло, защото трябва да има стабилност за това управление. Не трябва през медиите да минават някакви несъгласия, ако ги има. Винаги може в партньорски формат да се уточни, ако има съгласие или не съгласия. Дали има пряка връзка между напускането и този диалог, не мога да кажа.”
Тагарински, Митко Димитров, Митко Иванов и Колчаков, напуснаха миналата парламентарна група на СДС като обявяваха, че това е някакъв акт на морал. Това са хора, които винаги търсят някакъв личен интерес и не застават зад кауза. Така че не съм учуден от напускането на Марио Тагарински от групата на РЗС. Това коментира пред Агенция „Фокус” съпредседателят на Парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров. Той каза още, че разговорът за напускането на Марио Тагарински, той е водил със свой колега. „По ирония на съдбата няколко часа по-късно това се случи, така че не съм изненадан въобще. Приемете го по-скоро като шесто чувство”, каза Димитров. „Бяхме с г-н Тагарински в една група в миналия парламент и той в най-критичния момент преди изборите ни остави. Изненадват ме хората, които са учудени от напускането му, но за мен най-важното е, че сегашната парламентарна група на Синята коалиция се състои от много свестни хора”, допълни той.
Според Димитров няма да има промяна в мнозинството в парламент. Единствено в него няма да влиза група на РЗС.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

ПГ на РЗС се разпадна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди