изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:20 EEST
Лекуваме се в 15 супер болници    
Здраве
15 високотехнологични болници ще лекуват хората с тежки и сложни заболявания. Това предвижда здравната реформа, която кабинетът подготвя. Лечебниците ще обслужват населението на 6 района - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен, в които влизат сегашните 28 области, съобщава "Стандарт".


Новият план на здравното министерство предвижда у нас да има три вида болници, които ще отговарят на три различни нива на медицински услуги. Лечебниците в общините с население между 20 000 и 40 000 души ще трябва да са в състояние да обслужват поне 3 медицински специалности - вътрешни болести, неврология и детски болести.

Областните лечебни заведения пък ще бъдат модернизирани и ще предлагат качествено лечение по всички терапевтични и хирургични специалности. Те ще обслужват градове с население от 150 000 до 300 000 души. Идеята е пациентите да стигат до тях в рамките на 30-60 минути.

Тъй като някои от сега съществуващите болници ще бъдат преустроени в хосписи, целта на рeформата е да се осигури адекватна помощ и специализиран транспорт до най-близката лечебница. Затова ще се укрепи Бърза помощ, която вече ще се нарича Спешна помощ.

Болниците трябва да предлагат лечение за всякакви болести 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Така за пациентите през нощта ще дежурят поне кардиолог, уролог, педиатър и хирург, предвижда още проектът за здравна реформа, която трябва да стартира от началото на 2010 г.

Критериите към болниците са завишени, за да отговарят на европейските изисквания. Тези, които не осигурят достатъчно лекари и апаратура, няма да получат финансиране. Така системата ще пресее колко лечебници да останат да работят.

Липсата на хосписи и места за долекуване води пък до нерегламентиран прием в болниците. Този проблем ще се реши с отварянето на девет пътеки за долекуване, смятат от здравното министерство.

Българският лекарски съюз обаче няма да участва в реформата. Това стана ясно вчера от декларация на съюза.

dir.bg

 


Сходни връзки

Лекуваме се в 15 супер болници | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Лекуваме се в 15 супер болници
Автор: Anonymous да 2009-12-07 @ 21:42 EET
Точно така. А до 2025 г. транспортирането на спешно болните ще става само високотехнологично по въздуха. :-))) Защото държавата няма пари да поддържа асфалта по пътищата.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди