изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:22 EEST
ИЗКУСТВО ОТ БАЛЧИК НА ВОАЯЖ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ    
НовиниИзложба от 15 дърворезбени пластики на балчишкия художник Николай Савов бе открита тази седмица в културно-информационния център Укко-Коли, Финландия, съобщиха от пресцентъра на община Балчик.

Както НДТ вече писа, творбите са вдъхновени от "Калевала" - сборник от около 23 000 стиха, обединени в 50 руни чрез общи теми и герои от Елиас Лонрот.
Преди откриването на изложбата във Финландия, творбите бяха показани в галериите на Балчик и Варна, за да разкажат на българската публика този малко познат у нас епос, а на финландците - че митичните и приказни образи, създадени в тяхната страна, вълнуват с красотата си и с общочовешките си ценности и нас, българите.
В първите минути от официалното представяне на проекта в Укко-Коли десетки финландци са споделили удоволствието от българския прочит на "Калевала" от Николай Савов и са пожелали да се докоснат до твореца.
Своята подкрепа са изразили и присъстващите на арт събитието Пламен Бончев - посланик на България във Финландия и кметът на община Балчик Николай Ангелов. В словото си дипломатът е споделил, че макар и географски разделени, финландци и българи имат общи моменти в исторически план, а творчеството на Николай Савов е още един пример за традиционното приятелство между народите. Посланик Бончев е благодарил на кмета за вниманието, което община Балчик отделя на културата и за оказаното съдействие тази изложба да бъде видяна и във Финландия.
След Укко-Коли дървените пластики ще бъдат показани в Кухмо, а през лятото те ще бъдат подредени в централната библиотека на столицата Хелзинки.
 


Сходни връзки

ИЗКУСТВО ОТ БАЛЧИК НА ВОАЯЖ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди