изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:08 EEST
8 декември - празникът на студентите    
Образование
За поколения български студенти този ден е еуфоричен – това е Студентският празник - 8 декември и така е вече десетилетия. Сменят се поколенията и това Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива.


И така е от далечни времена - счита се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през 13 век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 г., а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717) песен от Я. Г. Гюнтер. Но, да сме обективни едва ли много от днешните студенти знаят това, но друга латинска сентенция гласи: „О, времена, о нрави!“

И все пак това е празник на младостта, на тези млади хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история – стига само да се вгледаме в отминалия ХХ-век. За ХХІ тепърва ще осъжда времето. Студентският празник се чества официално от 1903 г., когато се е отбелязвал 15 годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.

Тази година България отбеляза 120 годишнината от създаването на Алма Матер, така е призван да се нарича все пак само Софийския университет „Св Климент Охридски“. Да му отдадем почит отново в този ден, когато по стар стил е денят на патрона му.
Решението за празника е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

dir.bg

 


Сходни връзки

8 декември - празникът на студентите | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
8 декември - празникът на студентите
Автор: Anonymous да 2009-12-08 @ 15:38 EET
Да им е честит празника на всички бивши ,настоящи и бъдещи студенти! С пожелания за много здраве и бъдещи успехи.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди