изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:04 EET
Българин бе на представянето на първия туристически космически кораб    
По света Чикаго. В пустинята Мохаве в щат Ню Мексико, компанията Virgin Galactic представи SpaceShipTwo – първия в света комерсиален пилотиран космически кораб.

Сред поканените гости на тържеството бе и Шефкед Чападжиев от Чикаго, който е наричан често от медиите Емигрант №1 на България, съобщи сайтът www.eurochicago.com. SpaceShipTwo (SS2) и неговият носител WhiteKnightTwo (wk2), според техните създатели, са предвестници на една нова ера в усвояването на космоса, която ще започне с ежедневни космически туристически полети. Очаква се скоро (до средата на 2010 г.) да бъдат осъществени тестовете и да се вземат всички необходими лицензи от правителството на САЩ.
В края на 2011 или началото на 2012 г. ще започнат и комерсиалните полети. Около 300 ентусиасти от цял свят платиха аванс, за да бъдат едни от първите космически туристи. Сред тях е и Шефкед Чападжиев. Цената на един такъв полет е 200 000 долара. Новото космическо превозно средство, може да носи до 6 пътници и 2-ма астронавти. Те ще летят в космоса на 110 километра височина в така наречения суборбитален полет.
Отначало самолетът носител wk2 ще издигне SS2 до 50000 фута (16 километра), а след това космическият кораб ще се отдели и ще пусне своите ракетни двигатели, за да продължи самостоятелно. Продължителността на полета ще е около два и половина часа, като от тях над 5 мин. пасажерите ще прекарат в безтегловност. Пред www.Eurochicago.com Шефкед Чападжиев заяви, че не се притеснява от полета и не се безпокои за здравето си, което за сега е много добро. Вече е преминал първите тестове успешно. Когато времето на старта наближи, ще има още едни повторни тестове. От компанията считат, че всеки здрав човек може да издържи натоварванията.
Днес 8.12.2009 г. , след обяд Чападжиев заминава за Ню Йорк, където ще се осъществи американската премиера на документален филм за неговия живот. Филмът е включен в програмата на вече традиционния фестивал на българското кино в САЩ.  Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Българин бе на представянето на първия туристически космически кораб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди