изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:28 EEST
Модна шефка в афера с данъчни измами    
Ред и сигурностАнтимафиоти и магистрати разкриха престъпна схема за укриване на данъци. Акцията, която е била ръководена от прокуратурата, е била проведена в София, Пловдив, Варна и Бургас, и е била пазена в пълна тайна. Спецченгетата арестували в сряда бизнесдамата Диана Муратева. Тя е собственик на фирмите “Апарел” и “Апарел Франчайз”, които представляват световната модна марка “Есприт” за България.

Белезниците оковали китките и на главната счетоводителка на двете родни компании Мария Малинова. В петък обвинителите изненандващо пуснали двете дами на свобода срещу гаранции от по 10 000 лв. Магистратите преценили, че няма опасност Муратева и Малинова да се укрият от правораздавателната система. И ги освободили от килиите.

В хода на продължилото близо четири месеца разследване станало ясно, че измамната схема е била реализирана чрез укриване на обороти и фиктивни сделки в особено големи размери. Това е ставало възможно благодарение на факта, че част от оборотите не са били надлежно отразявани на касовите апарати и не са били включвани в месечните справки за реализираните продажби към Националната агенция за приходите (НАП). За да намалят допълнително налози, участниците в престъпната група са приспадали за нереално извършени услуги от външни фирми.

В бандата участвал и финансовият директор на търговските дружества. Но засега на него не му е повдигнато обвинение, уточниха от прокуратурата.

Според запознати с разследването през последните месеци Муратева регистрирала и дъщерните дружества - “Апарел мениджмънт”, “Апарел ритейл” и “Апарел ритейл мол”. Магистратите ще проверяват дали те са били част от престъпната схема.

“Диана Муратева е обвинена в организиране и ръководене на организирана престъпна група за укриване на данъчни задължения по чл. 255 от Наказателния кодекс. Мария Малинова ще отговаря пред закона за участие в престъпната група”, съобщиха вчера пред “Труд” от Софийската градска прокуратура. Магистратите допълниха, че разполагат със солидни доказателства за вината на обвинените. Месеци преди да бъдат арестувани те са били следени и подслушвани със специални разузнавателни средства. “Хвърлихме много сили да разплетем аферата. Не можем да си обясним защо двете арестувани жени са били освободени толкова бързо”, споделиха пред “Труд” спецченгета.

При разследването са били претърсени десет адреса, уточниха за “Труд” от МВР. Открити са и са иззети счетоводни документи, компютри и огромна сума пари. Спецченгетата щели да проверят под лупа и завидното имотно състояние на Диана Муратева, както и произхода на парите, с които ги е купила.

Името на Муратева се свързва и с представителството на световноизвестен производител на шоколадови десерти. В миналото тя е била проверявана за съмнителни сделки с недвижими имоти в атрактивни планински курорти.

“Не мога да коментирам. Явно върви една голяма неяснота. Цял ден звънят телефони напосоки, а ние сме много объркани и не знаем какво става”, коментира вчера пред “Труд” Диана Муратева. “Това губи доста време, а ние сме голяма фирма”, допълни собственичката на “Апарел”. Цялата акция обаче със сигурност ще се отрази зле върху бизнеса ни”, прогнозира Диана Муратева.

Според нея “Апарел франчайз” се занимава само с търговска дейност, а не с производство на облекла под марката “Есприт”. Фирмата има един магазин “МОЛ София” на ул. “Александър Стамболийски”, и още няколко в страната.Тя обаче не членува в българската асоциация на ритейлърите. От Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил (БАПИОТ) също казаха, че фирмата не е техен член.

Според справка в информационната система “Дакси” “Апарел Франчайз” е собственост на Диана Муратева и Рая Цинцорова, които притежават съответно 66 на сто и 34 на сто от акциите. Фирмата майка има общо 7 дъщерни дружества.

Магистратите съобщиха пред “Труд”, че разследването по случая продължава с пълна сила. Спецполицаите проверявали дали участниците в организираната престъпна група са имали съучастници. “Много е вероятно под ударите на закона да попаднат още лица, замесени в аферата”, подчертаха магистрати.

Ивайло КРАЧУНОВ, Леонора ЛЕКОВА

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Модна шефка в афера с данъчни измами | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди