изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:45 EET
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 9 ДЕКЕМВРИ - СВ. АНА    
Празници Днес църквата отбелязва зачатието на св. Ана - майката на Богородица

Света Ана е потомка на Андроновия род. Култът към светицата се разпространява широко през VІ в., когато в Константинопол е построена първата църква, носеща името й. Света Ана е покровителка на брака, семейството, майчинството. Закриля девиците, бременните и вдовиците. Денят се свързва още и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината.
Според народните поверия, св. Ана е покровителка на магьосниците. В нощта срещу празника магьосниците извършват най-различни заклинания и прокоби /за раздяла, болест, смърт/. Поверие твърди, че точно в тази нощ черните магии "хващат". На този ден не се работи нищо, не се пипа вълна. За да се предпазят от зли магии, в миналото, пред вратите мъжете закачвали купчинки говежда тор. На този ден в някои краища на страната стопаните са въвеждали прасе в дома си, защото то рие напред и се е вярвало, че всичко, с което се захване човек, ще върви. На деня на св. Ана момите гадаели как ще се оженят.
На този ден жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите като деня.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 9 ДЕКЕМВРИ - СВ. АНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди