изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:30 EEST
ВАКАНЦИЯТА НА ГРАДИНИТЕ И ЯСЛИТЕ Е ЗАРАДИ КРИЗАТА    
Образование

Очакваните икономии само от издръжка през периода възлизат на приблизително 110 000 лева

 Коледната ваканция - от 21 декември 2009 г. до 8 януари 2010 г., във всички детски ясли и целодневните детски градини в Добрич е продиктувана от икономическата криза. Това съобщиха вчера от община Добрич и добавиха, че това ще доведе до икономии на финансови средства за отопление, вода и храна. Дежурни групи в детските градини няма да има.



Работещите в детските заведения ще бъдат в платен годишен отпуск. Решението е продиктувано на база проведени работни срещи с директорите на общинските детски градини и анализ на посещенията на децата в периодите около и след коледните и новогодишните празници, информираха още от общината. Данните сочат, че в този период сравнително малко деца посещават детските заведения.

В община Добрич целодневните детски градини се посещават от около 2400 деца по списък, а средната посещаемост възлиза на около 1800–2100 деца. През месец декември 2007 година дежурните детски градини са били посещавани от около 500 деца, докато през декември 2008 броят им е намалял на 320, сочат данните. На около 80 000 лева възлизат вероятните икономии, в зависимост от атмосферните условия и то само в издръжката на детските градини през коледната ваканция.

В детските ясли броят на местата е 450, а средната посещаемост е около 300. Там не са създавани ситуации за дежурни групи, заявиха от общината. Очакваната икономия за 11-дневния период възлиза на около 30 хиляди лева. Общата очаквана финансова икономия е около 110 хиляди лева, която включва само издръжката на детските заведения.    

Решението на община Добрич е съгласувано и прието по време на работна среща с местните синдикални организации. Те са дали съгласие по отношение на работещите в детските заведения, които за периода ще бъдат в платен годишен отпуск. 

"Почивни дни за градините и яслите в община Каварна ще са само обявените от правителството два пъти по четири дни. Не можем да оставим хората, които са на работа в безизходно положение" - заяви за НДТ кметът на Каварна Цонко Цонев и добави, че детските заведения в морската община са газифицирани и не е проблем да работят, за да могат родителите да бъдат спокойни. "При нас дори през отпускарския август имаме дежурни групи в яслите и градините" - заяви още Ц. Цонев.

Същата е ситуацията в детските градини и ясли в община Шабла, каза кметът Красимир Кръстев. "Целта ни е максимално да не затрудняваме родителите и затова в работните дни между празниците и след първите дни на Нова година ще приемаме деца. Няма логика да затваряме заради кризата” - коментира той. 

Детските заведения в община Балчик няма да работят от 28 до 31 декември, информира Сава Тихолов - "Връзки с обществеността" в кметството. След това ще има работещи детски градини. Дори и да се наложи някоя от тях да затвори, другите ще поемат децата, но няма да има опасност децата да останат “на улицата”, бяха думите му.

Пред НДТ Диана Илиева - зам.-кмет на община Тервел, заяви, че там - в периода, в който учениците са във ваканция, детските градини и детската ясла ще работят с по една дежурна група. По селата по време на ваканцията детските градини няма да работят.

Детските градини на територията на община Добричка ще работят до 23 декември и след това, по традиция, ще затворят през януари и февруари заради ниската посещаемост, а персоналът ще излезе в отпуск, заяви Наташа Василева - директор на дирекция "Образование, култура и здравеопазване" в община Добричка. През юли и август посещаемостта се увеличава и тогава градините работят, добави тя. 

Подобна е ситуацията в община Генерал Тошево, информираха оттам. Три детски градини - в селата Петлешково, Василево и Спасово, няма да работят от 24 декември до 25 януари, включително. Други девет градини в общината няма да работят от 24 декември до 15 януари. В самия град Генерал Тошево Обединените детски заведения "Пролет" и "Радост" и ЦДГ "Първи юни" по време на работните дни в края на декември ще работят с дежурни групи. НДТ

 

В ПРИНУДИТЕЛНА ВАКАНЦИЯ ИЗЛИЗАТ ЗА ТРИ СЕДМИЦИ ВСИЧКИ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ В ДОБРИЧ 

 


Сходни връзки

ВАКАНЦИЯТА НА ГРАДИНИТЕ И ЯСЛИТЕ Е ЗАРАДИ КРИЗАТА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВАКАНЦИЯТА НА ГРАДИНИТЕ И ЯСЛИТЕ Е ЗАРАДИ КРИЗАТА
Автор: Anonymous да 2009-12-08 @ 19:17 EET
Да се пуснат във ваканция и всички от общината.
ВАКАНЦИЯТА НА ГРАДИНИТЕ И ЯСЛИТЕ Е ЗАРАДИ КРИЗАТА
Автор: Anonymous да 2009-12-08 @ 20:43 EET
сметнат тъпите общинари колко ще струва това за хората, които няма да ходят на работа- доста повече от техните 80хил
а и за учителите това е заповед- всички в платен отпуск!!!

много действия-малко разум

ВАКАНЦИЯТА НА ГРАДИНИТЕ И ЯСЛИТЕ Е ЗАРАДИ КРИЗАТА
Автор: Anonymous да 2009-12-09 @ 12:30 EET
Добър ден!Искам да ви информирам,че във връзка с вакакнцията,само заблуждавате хората с някакви си статистики и не е вярно,че няма деца по градините.То наистина няма,защото принуждават родителите да си вземат децата в къщи,а кой ще ги гледа ,това си остава проблем на нас-родитела.Просто казват:"Понеже ще се правят сборни групи,по-добре е да си държите децата в къщи."И какво става -няма достатъчно деца,а и може би това е целта на директорите по детските градини.Сами си правете извод ,защото това ви ги казвам от личен опит и най-лошото е,че после си измислят всичко представено пред медиите.Един работещ родител е принуден да си загуби работата.Надявам се това да не се пренебрегва.Това е.
ВАКАНЦИЯТА НА ГРАДИНИТЕ И ЯСЛИТЕ Е ЗАРАДИ КРИЗАТА
Автор: Anonymous да 2009-12-09 @ 17:42 EET

За такива кризисни моменти се мисли предварително. Нарича се система на алтернативния избор.

Явно бая хора са хванати по бели гащи дето се вика. Търсете възрастни роднини, добри съседи - да помагат.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди