изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:30 EEST
Македония не получи покана за ЕС    
Европейски съюз

Европейският съюз отложи решението си за дата за началото на преговорите за присъединяване на Македония.



В днешна декларация, одобрена на заседание на външните министри на ЕС в Брюксел, се казва, че те ще обсъдят въпроса с датата за начало на преговори с Македония по време на испанското  председателство. Испания ще бъде ротационен председател на общността в периода от 1 януари до 30 юни 2010 г.

На днешната си среща външните министри подчертаха необходимостта от решаване на спора за името и поддържане на добри съседски взаимоотношения между двете държави. Те изразиха удовлетвореност от "последното позитивно развитие на отношенията между Гърция и Бившата югославска република Македония". Според европейски дипломати Атина ще наложи вето за започването на преговорния процес със Скопие. Световните агенции припомнят, че Гърция вече попречи на Македония да се присъедини към НАТО, изтъквайки като аргумент спора за името.

Македония се надяваше, че лидерите на ЕС ще определят дата за започване на преговорите на среща на върха тази седмица, тъй като Европейската комисия одобри стъпката през октомври. Атина обаче се противопоставя на присъединяването на Скопие заради недоизяснения въпрос с името на страната.

От гръцката столица уверяват, че посочването на ден няма да помогне на двустранните преговори по спора за името. Гърция се противопоставя на международно признание на своята северна съседка под името Македония още от разпадането на Югославия още през 1991 г.

По време на заседанията вчера бе обсъден компромис дали да не се отложи за март решението за дата за Македония. Гърция обаче не подкрепи такава формулировка и в крайна сметка не е ясно кога ще бъде взето решение за Скопие.

Единственото, което решиха външните министри, е въпросът за датата да бъде разглеждан в рамките на следващото председателство на съюза - испанското, което започва на 1 януари и приключва на 30 юни. Тази формулировка обаче няма никакъв ясен ангажимент, което поставя Македония в изключително неблагоприятна ситуация. www.bpost.bg
 


Сходни връзки

Македония не получи покана за ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди