изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:54 EEST
Губим до 120 млн. евро от парите по САПАРД    
Европейски съюз
По програма САПАРД ще бъдат усвоени около 70% от общо предвидените за страната пари. Така около 120 милиона евро няма да стигнат до земеделските стопани и общините. Част от разблокираните през септември 110 милиона евро по САПАРД също няма да бъдат усвоени, съобщи Силвия Инджова, директор на Дирекция „Национален фонд” в Министерството на финансите, предаде БГНЕС.


До края на годината няма да се изплатят евросредствата по САПАРД за проекти, за които текат проверки от ОЛАФ и прокуратурата. Ако след това се окаже, че няма съществени нарушения, парите трябва да се осигурят от държавния бюджет. 11 общини няма да получат средства по САПАРД, посочи Инджова. Част тези общини, 11, имат проблеми при провеждането на обществените поръчки - нарушения.

Вече са отпуснати за плащане 808 милиона лева за проекти по европейските програми и за ангажиментите по Шенген. Блокираното изплащане на евросредства през последните месеци е било заради забавено въвеждане на информацията за проектите в информационната система за управление и контрол.

Бързо са се справили само три министерства, които управляват програмите „Регионално развитие”, „Конкурентоспособност”, „Административен капацитет”. "Човешки ресурси", "Транспорт", "Околна среда" – там проблемът беше съществен и бих казала, че до голяма степен бих го обяснила и с некомпетентност на служителите как да въведат данните," добави Силвия Инджова.
От следващата седмица започва изпращането в Брюксел на оценките за съответствие на оперативните програми. Инфорамация на БНР.
 


Сходни връзки

Губим до 120 млн. евро от парите по САПАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди