изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:13 EEST
Стари муцуни и никакви изненади сред вестникарите с досиета    
Ред и сигурност

Някои от най-известните имена и пера в журналистиката на прехода се подредиха в огласеното днес решение 105 на Комисията по досиетата - за журналисти от печатни медии с доказано съпричастие към делата на тоталитарната Държавна сигурност. Изненади почти няма, доколкото повечето от тях вече са известни - или от решенията за електронните медии, или от собствени разкази, обясняващи деликатните връзки със службите.



 

 

Проверени са общо 328 човека от 20 печатни издания по чл. 3, ал. 2, т. 1 – собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник-главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в печатни издания. Осемдесет заемащи такива длъжности не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона, уточняват от комисията.

В списание "Тема", в. "Стършел" и в. "Позвънете" са проверени съответно 7,  5 и 3 журналисти - и никой от тях няма досие. Като че ли това е повече новина от данните, които изплуваха от справките за другите редакции.

За главния редактор на "Труд" Тошо Тошев и неговата явочна квартира, заведена на агент "Бор", се знае отдавна. Сега от този вестник се добавят имената на  отговарящия за кореспондентите Веселин Марков, щатен служител във Второ главно управление, и от в. "Седмичен труд" на Анели Бачева-Батков - зам.-главен редактор от 1992 до 2008 г. Тя е била вербувана за агент през 1974 г. с псевдоним "Калина".

От "24 часа" са обявени (не за първи път) политическите наблюдатели Валери Найденов и Огнян Стефанов, както и Пенчо Ковачев,  до известна степен изненада е осветяването на родената през 1963 г. Алексения Димитрова - агент "Владимир".

Най-стабилна е групата от изданието на СБЖ - вестник "Поглед". Там са многократно обявяваните Милен Вълков и Божидар Димитров - още с предишни решения за СЕМ, БНТ, и  за членовете на изпълнителната власт. Щатният служител на ДС Веселин Константинов е разкрит в качеството му на собственик в "Поглед медия" ЕООД. Други от ръководството на "журналистическия" вестник, сътрудничили на бившите тайни служби, са Георги Марков, Евгений Станчев, Георги Бакалов, Милен Гетов (също сред собствениците на "Поглед медия" ЕООД), Снежанка Федотова и Уляна Петрова, редактор в изданието.

Бившият главен редактор на "Поглед", "24 часа", "Континент" и "Класа" Валери Найденов е работил за Първо, Второ и Четвърто управление на ДС. Преди време той сам разказа в какво се е състояла работата му за тайните служби в публикация в "Поглед". Същото в момента прави от страниците на "24 часа" Пенчо Ковачев.

Двама агенти са на ключови позиции във вестник "Класа". Представляващият собственика Милен Герасимов  е бил вербуван през 1986 г. за агент с псевдоним "Аспарух" и е сътрудничил във Второ главно управление. За замeстник-главния редактор Евгений Дончев информацията не е нова, той бе осветен още с решението за БТА.

Във в. "Земя" собственикът Димитър Иванов е не просто служител, но и шеф в ДС - на прословутото Шесто. Заместник-главният редактор Горан Готев също е щатен служител и бивш шеф в Първо главно. Политическият коментатор във вестника Чавдар Добрев е бил секретен сътрудник с псевдоним "Димитър"

От вестник "Монитор" излиза името на Вячеслав Тунев, който вече е проверен като бивш шеф на БНР. С агентурно минало са също редакционните директори Виктор Самуилов, Евгений Еков, Красимир Георгиев и Павел Пашев. Самуилов е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним "Марица", Еков е бил агент "Виктор", Георгиев също е бил агент - с псевдоним "Василев". Павел Пашев е бил секретен сътрудник с псевдоним "Виктор", това бе съобщено и в решението за журналистите от БТА.

"Виктор" е бил псевдонимът и на социолога Юрий Асланов, един от авторите на речите на Сергей Станишев. В случая той е проверяван като политически коментатор на в. "Политика". Също като политически коментатор - на в. "Сега" са проверили отново и известният журналист, работил в БТА, БНТ - Димитри Иванов.

И друг водещ на рубрика в "Сега" - Димитър Денков, е имал вземане-даване със спецслужбите преди 1989-а - като агент Ваклинов. Като агент и сътрудник и на Първо, и на Второ главно се е подвизавал и Светослав Терзиев - друго известно име и перо на "Сега", известен с новините и коментарите си по европейски теми.

/БЛИЦ

 


Сходни връзки

Стари муцуни и никакви изненади сред вестникарите с досиета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди