изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:23 EEST
Янев обяви 6-ма ”незаконни” министри    
Политика
[image1_left] Шестима министри от кабинета „Борисов” по закон не могат да са министри, защото са декларирали данни с невярно съдържание и имат несъвместимост с тази длъжност.


Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев, който оповести и имената на членовете на кабинета, уличени, според него, в конфликт на интереси, предаде БГНЕС. Това били вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Румяна Желева, просветният министър Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, екоминистърът Нона Караджова.

Янев добави, че общо 14 министри са подали декларациите си за конфликт на интереси извън предвидения в закона 7-дневен срок, предаде БТА. Той допълни, че в част от тези декларации има неверни данни.
От РЗС ще подготвят сигнал до Върховната касационна прокуратура с искане за проверка на неверните данни в подадените от министрите декларации.

Единственият министър, за когото няма данни за извършени нарушения, е на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, твърди Яне.

Той счита, че е редно министър-председателят Бойко Борисов бързо да предприеме действия поне за тези шест министри. Самият премиер също е закъснял с подаването на декларацията, но не попада под ударите за несъвместимост, допълни лидерът на РЗС.

„Как може България да се представлява от лице като Румяна Желева, след като тя пише, че дължи ½ от заем от 160 хил. лева заедно със съпруга си, а не е написала данни за кредитора. От кого са взети тези пари?”, попита Янев.

Без да уточни за кого става дума, той съобщи, че върху него е оказван натиск за образувани три преписки срещу народна представителка от ГЕРБ.

Яне Янев информира и че след Нова година РЗС ще създаде Гражданска комисия за борба с конфликта на интерес и корупцията, която ще заседава в София и страната.

Междувременно обаче Бойко Великов от БСП, който е член на комсията по корупция и конфликт на интереси в парламента, уточни, че сигналът за 14-те министри е за нарушения в сроковете на подаване на декларациите, а не за конфликт на интереси.
Великов и представители на ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака" се обявиха днес срещу Яне Янев, като заявиха, че е вземал много решения в комисията еднолично.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Янев обяви 6-ма ”незаконни” министри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди