изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:52 EEST
България и Русия продължават големите съвместни енергийни проекти    
Икономика Продължава реализацията на големите съвместни енергийни проекти между България и Русия – „Южен поток”, АЕЦ „Белене”, „Бургас-Александруполис”, стана ясно след двудневното заседание на българо-руската комисия по икономическо и техническо сътрудничество.
България е заинтересована от реализацията на големите енергийни проекти при условията на икономическа целесъобразност, правилно структуриране на разходите и в съответствие с екологичните изисквани, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.


Руската Федерация е изцяло удовлетворена от намеренията да продължава осъществяването им, каза министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.
По думите на Шматко – консултациите се водят достатъчно енергично между двете страни, създадена е атмосфера на доверие и няма никакви основания да се говори за охлаждане в отношенията.


„Южен поток”
Започват преговорите по същество на корпоративно равнище за урегулиране на всички аспекти на двустранните отношения, свързани с транзита и доставката на природен газ. България принципно подкрепя увеличението на капацитета на Южен поток, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
В консултация с европейските си партньори България ще подкрепи идеята „Южен поток” да бъде обявен за обект от общоевропейско значение.
Страната ни е получила поисканите детайлни разяснения във връзка с увеличаване на капацитета на тръбата за „Южен поток”от 31 млрд. куб. м на 63 млрд. куб. м газ годишно.
Министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко каза, че в рамките на преговорите, които трябва да провеждат корпорациите по "Южен поток" има редица принципи на управление, работата на съвместното предприятие и други. Заявили сме нашата голяма цел, която се свежда до реализирането на този проект в обновения му формат. Благодарни сме на България за това, че в рамките на консултациите с европейските партньори ще бъде за придаването на статус на трансевропейски проект на "Южен поток", каза той.

АЕЦ „Белене”
Руската страна е готова да преформулира предложенията си, включително и за финансирането, каза руският енергиен министър Сергей Шматко. По думите на министъра днес е заявена категоричната позиция върху проекта за ядрената електроцентрала да се работи в пълен обем. През този период трябва бързо да се извършат някои конкретни крачки за преодоляване на неопределеностите в ситуацията с „Белене”, каза още Шматко. Той бе категоричен, че руската страна никога не е поставяла на дневен ред спирането на този проект. „Ако някой мисли, че проектът е бил замразен, това не е така. Руските предприятия и сега работят по производството на оборудването за електроцентралата”, каза още Шматко.
Руската федерация беше готова да предостави кредит за изпълнението на проекта АЕЦ „Белене”, но в условията на криза това е трудно. В днешната ситуация държавно финансиране на проекта изглежда доста трудно. Въпреки това сме заинтересовани от реализирането на този проект и водим диалог за това да бъдат намерени справедливи корпоративни решения, които биха гарантирали строителството на електроцентралата, като Руската федерация разглежда възможностите за финансова подкрепа на проекта, посочи той.
Руската страна е потвърдила заинтересоваността си за участие в акционерното дружество на АЕЦ-а. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков - правителството иска да превърне този проект в такъв, който „може да се случи”.
Интересът на страната ни е привличане на допълнителни инвеститори към проекта, а интересът на руската страна е проектът да се осъществи като тук акционерното участие е вариант, който не се изключва. Това не е водещият аргумент в случая, като интерес на руската страна, но чрез правилно структуриране на сделката може на един или няколко етапа да се достигне структура, която отговаря на вижданията на българското правителство.
България и Русия са потвърдили съвместната си заинтересованост от реализация на проекта АЕЦ „Белене”, каза Шматко.

„Бургас-Александруполис”
Министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко каза, че руската страна проявява разбиране за провеждане на достатъчно сериозна екологична експертиза, включително - отговор на въпросите, които гражданите на Бургас задават във връзка с проекта „Бургас-Александруполис”. Проектът няма да бъде замразен, според Шматко, и в бъдеще ще се реализира сътрудничество и по него.
Договорихме се за провеждане на редица корпоративни процедури, включително ОВОС, каза той.
Извършването на Оценка за въздействието върху околната среда е част от реализацията на проекта "Бургас-Александруполис", която взема предвид настроенията на местната общност, така че това би трябвало да даде рамката, в която ще се вземе бъдещото решение. Не може да има отрицателна оценка и проект, който не отговаря на нея, каза Трайков.
От своя страна Сергей Шматко каза, че е важно да се стигне до обществено съгласие за реализацията на "Бургас - Александруполис".

Новите договори за доставка на газ
Следващите три месеца ще трябва да започнат разговори по същество за сключване на нови договори за доставка на газ с „Газпром” - това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това е така, защото трябва да се търси алтернатива за изтичане на част от договорите през 2011 година и на намаляване на доставката по други. И в работните групи, и в разговорите, формулирахме нашата позиция и срещнахме разбиране, че всяка форма на сътрудничество трябва честно и справедливо да отчита интересите на двете страни, каза Трайков.
От своя страна неговият колега Сергей Шматко каза, че ще бъдат извършени всички корпоративни процедури, за да бъде осигурена сигурността на доставките на газ и сключването на договори за доставка на синьо гориво. Няма никакво притеснение, суматоха, и Русия с голямо внимание се отнася към своите европейски потребители за да получават газ в необходимите количества на пазарна цена, посочи той.
Москва не е построена наведнъж, разбираме позициите на българското правителство за ситуацията в България. Не трябва да забраняваме нещата, а съвместно да развиваме паралелни форми на сътрудничество, каза той.
Главната причина за намаляването на доставките на газ е финансовата и икономическа криза, която удари сериозно европейската икономика, Шматко.
Шматко заяви, че действително се задава въпросът - до каква степен системата на дългосрочни договори за доставка на газ за европейските потребители отговаря на пазарната конюнктура.
Разбираме желанието на някои участници на газовия пазар да спечелят на спотов пазар на втечнен природен газ и понякога той се продава по-евтино от газа от Русия от тръбите. Дългосрочните договори са дългосрочен залог за стабилност на доставките и постигане на енергийна сигурност в Европа, подчерта той.
Европейските потребители и купувачите в Европа трябва да оценят привлекателността на сътрудничеството, в рамките на което за десетилетия напред ще могат да получават необходимото количество газ. По думите му – в момента се отваря този евтин пазар заради пренаситеност с газ, но след време може да стане обратното и тогава ще се оценят позитивите от дългосрочните договорености.
Той не допусна скоро цената на газа да не се влияе от тази на петрола и посочи, че формулата е залегнала в дългосрочните договори.
Икономическият министър Трайчо Трайков посочи, че дългосрочните договори носят сигурност на доставката на газ по един прогнозируем и подходящ ценово начин.

Юлиан ХРИСТОВ
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

България и Русия продължават големите съвместни енергийни проекти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди