изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:38 EEST
ПРЕМИЕРЪТ БОЪКО БОРИСОВ ГУБИ 7 % ДОВЕРИЕ    
Общество

Борисов губи 7 на сто от рейтинга си през декември, сочат данните от националното представително изследване на “Медиана”, поръчано от "Труд". Спадът според социолозите е чувствителен, но и обясним. Мощната вълна на одобрение започва да намалява, еуфорията изчезва и на нейно място идва реалността.



 

 

Йорданка Фандъкова, пета в рейтинга на “Труд” за декември и новоизбран кмет на София, е политикът, който е направил най-голям прогрес за малко повече от месец. Одобрението към нея е скочило с 10% според данните от националното представително изследване на “Медиана”. Българите са добронамерени към столичната кметица, която от своя страна демонстрира предпазливост и умереност. Но и сериозните изпитания в управлението на най-големия град предстоят. Местните избори са се отразили добре не само на победителката, но и на нейния опонент. Георги Кадиев, полупризнат в началото на кампанията си кандидат на БСП, излиза с добър личен актив след вота (ръст от 8%) и понатрупано политическо самочувствие.

Цецка Цачева си остава най-познатото лице на парламентарното мнозинство. Скокът с 6% в рейтинга на шефката на Народното събрание може би се дължи и на последните й изяви в ролята на омиротворителка на президент и премиер. Появата на Цачева на “Дондуков” 2, за да съгласува закони с Първанов, последвана от Борисов, отключи началото на мир (или примирие) между двамата първи.

Челото в класацията на най-добрите политици изглежда неизменно - премиерът, следван от президента. Борисов обаче губи 7 на сто от рейтинга си през декември. Спадът е чувствителен, но и обясним. Мощната вълна на одобрение започва да намалява, еуфорията изчезва и на нейно място идва реалността. Която е свързана с настъпването на зимата и недобрите очаквания, които тя носи. С икономиите около Коледа, която тази година ще мине без традиционните добавки (ако не броим съдиите, разбира се). С приемането на “постния” бюджет за догодина. Отдръпването се чувства много по-силно в отношението към двамата помощници на Борисов в правителството на - Цветан Цветанов (-4%) и Симеон Дянков (-9%). Сривът при финансовия министър е значителен. Освен на обективните фактори (като рестрикции по време на криза) до голяма степен той се дължи и на неговите лични усилия да сбира народната нелюбов (да припомним само хитовата му реплика за “феодалните старци” от БАН, вдигането и свалянето на акциза за ракията и т. н.).

Дянков обаче е само подгласник в антикласацията за месеца. Водач е една свръхактивна политическа фигура - Яне Янев. Сагата с “отвлечения” Тагарински и загубата на парламентарна група носи на лидера на РЗС пасив от внушителните 13%. Своебразният антирекорд на Янев е свързан и със зачестилите му нападки срещу ГЕРБ и Борисов.

От друга страна обаче близостта до властта също не е кой знае колко печеливша, ако си присъдружна партия, сочат данните на “Медиана”. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров, политическата сила, която се изявява като най-послушен съюзник на ГЕРБ, е загубил 5% одобрение. За този спад допринася и “разводът” със СКАТ и с шефа на телевизията Валери Симеонов. Обвиненията между двамата придобиват все по-тежък и все по-личен характер. (Въобще данните сочат, че семейните скандали в партиите не са кой знае колко плодотворни за рейтингите на съответните политици.)

Движението при по-дистанцирано подкрепящите властта лидери на “Синята коалиция” Иван Костов (-2%) и Мартин Димитров (-1%) също е надолу, макар и с доста по-малко, отколкото при Сидеров.

През декември няколко от по-малко познатите министри набират скорост и влизат в полезрението на общественото мнение: Тотю Младенов (+5%), Мирослав Найденов, Божидар Нанев и Александър Цветков с ръст от 6%.

Към своето разрешаване в стил “Кралят умря, да живее кралят” върви и едно женско политическо съперничество. Тук версията е “Един еврокомисар си отива, друг го сменя” и като резултат Меглена Кунева губи 7% доверие, а Румяна Желева печели 3 на сто.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ПРЕМИЕРЪТ БОЪКО БОРИСОВ ГУБИ 7 % ДОВЕРИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди