изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:07 EEST
Ахмед Доган обяви оттеглянето си    
Политика В навечерието на двадесетата годишнина от своето учредяване ДПС откри своята редовна Седма национална отчетно-изборна конференция. В рамките на анализа си за последните 15 години от развитието на България лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви, че оттеглянето му е въпрос на време.

"В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия, но за съжаление това е политически факт. Никога не съм се представял, че само с едно изкарано от контекст изречение ще променя парламентарния вот на други партии", каза председателят на ДПС.

"Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо, съм виновен по право, когато мълча, съм още по-виновен за целия преход”, каза той.

"Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив осъзнах, че принципите на идентичността  имат силата на природен закон, за което ви благодаря. Но идва време на раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт. Но това трябва да се случи. Дали сега или след една година, няма особено значение, но това трябва да стане", каза той.


Докладът на Доган

Първа точка: Какво направи БСП

"В условията на прехода БСП не можа да продуцира качествено адекватен социалистическия проект за развитие на България. Прочитът на различните й програми, от гледна точка на националната визия за развитие на страната, по-скоро показва стремеж към запазване на социално-икономическото статукво, или забавяне на неговото формиране". Това каза на 7-та конференция на ДПС председателят на партията Ахмед Доган.

Според него в различен ракурс тезите на БСП повтарят едно и също – как в условията на дивия капитализъм бедните стават още по-бедни, а богатите - още по-заможни. Той каза още, че в периода на прехода левицата е предлагала облекчаващи социалната цена мероприятия, а митът за социалната държава за по-ефективна образност се е свързвал със скандинавския модел (където всеки се труди и получава според труда си). Като контрапункт в периода на прехода левицата прокламира латиноамериканския модел – работиш много, получаваш малко, като естествено развитие на посткомунистическия „пазарен модел” на България.

Доган определи кабинета Станишев за успешен по всички общоизвестни политически критерии, а по икономически показатели е най-успешното правителство на прехода.

Лидерът на ДПС поясни, че за последните 8 години страната е в реален икономически възход със средногодишен темп на нарастване на Брутния вътрешен продукт с над 5,5 %. Това развитие за 8 години е довело до над 2 пъти нарастване на бюджетните приходи, на средната работна заплата и на средната пенсия. За същия период инвестициите в България са 76 милиарда евро, от които 31 милиарда са преки чуждестранни и 45 милиарда евро са български.

Доган дебело подчерта, че за икономическата среда в България това си е направо инвестиционен бум, който едва ли ще се повтори в близките години. Той обаче каза, че обществото не е информирано за тези добри икономически резултати.

Втора точка: Национална визия за бъдещето

По думите на Ахмед Доган сега демокрацията се оказа толкова уязвима, каквато беше през първите години на прехода. Според него има политически дефицит на национална визия за бъдещето.

"Това, което бие на очи от тази гледна точка, е шокиращо: с идеята за „нежна революция” на д-р Желев, „пътят към Европа”, политически плурализъм, свобода на словото, артикулация на темата за правата и свободите на човека, фиксирани в основните клаузи на Новата конституция, в основни линии се провежда политическата реформа на държавата и социално-икономическата структура на обществото. И с това се изчерпва необходимостта от Национална визия за развитието на страната”, каза Доган.

Ахмед Доган каза, че с политическата реформа в България се задава и насоката на ценностния фундамент на демокрацията, но за съжаление тя се ражда в хибриден и капсулиран вид, и с това като че ли приключва нейното развитие.

"Заедно с реституцията и масовата приватизация (1995 г.) на терена се появи парадигмата на интереса, който подменя необходимите реформи за демокрация с борба за власт между страните на двуполюсния модел, обобщени с дихотомията „комунизъм – антикомунизъм”. С тази борба за власт всяка от страните е работила или за запазването на отделни сегменти от статуквото, като социално-икономически основи на партията си ( в случая левицата), или се е стремяла към създаване на нови икономически структури, пак със същата цел (основно СДС)", обясни той.

Доган подчерта, че дори и СДС не е имало еднозначно разбиране по въпроса за правата и свободите.

При откриването Юнал Лютви заяви, че Движението на права и свободи има пълното основание да се счита за победител на последните избори. Това каза при откриването на 7-та конференция на движението Юнал Лютви. Той допълни, че през последните 20 години ДПС и увеличило подкрепата си сред българските граждани.

Депутатът от ДПС допълни, че очакванията на народа към управляващото мнозинство на ГЕРБ са прекалено високи: "Дали обаче хората на Бойко Борисов ще отговорят на тези очаквания, само времето ще покаже". Лютви очерта като един от основните въпроси, на които трябва да отговори конференцията на ДПС, - кой плати високата цена на прехода и какво се задава на хоризонта в България и българската политика.

Преди изказването на лидера на партията Ахмед Доган, сред близо 700-те делегата на конференцията в НДК бе затвърдено усещането, че най-интересната част ще бъде доклада на председателя Ахмед Доган, който е от 32 страници.

actualno.com

Ахмед Доган: Време е за нов лидер на ДПС
12 декември 2009 / News.dir.bg
Идва време за раздяла на родителя с рожбата си, каза председателят на ДПС Ахмед Доган по време на форум на партията.

"Знам, че не сте готови за този неизбежен акт. Но това трябва да се случи. Дали сега, или след година, няма особено значение", заяви Доган. 

Лидерът на ДПС представи пред делегатите и гостите на 7-мата национална конференция своя отчетен доклад за 8-годишната дейност на партията като участник в управлението на страната.

Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох. Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всичко негативни явления и процеси в страната, заяви председателят на партията.
По думите му, през последните 2 години основната тенденция е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход. Според Доган, хората, които са продали и разграбили държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и с неговия лидер. Доган постави проблема за идентичността на партията. Той посочи, че партията не е била замислена като лидерска, но това се е случило.

Участието ни във властта доведе до критично намаляване на имунната система на ДПС, каза председателят на партията. Пожелавам ви да приличате на себе си, дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите, пожела Доган на делегатите. 

В България няма работещо гражданско общество, следователно преходът не е завършил. Много пъти съм си задавал въпроса как щеше да протече преходът към демокрация и пазарна икономика, ако нямаше ДПС, или най малкото ако още в самото начало на 90-те години бяхме се включили в СДС, каза Доган. Той допълни, че и досега няма еднозначен отговор на тези въпроси и "вероятно така ще бъде и след 20 години".
"Обективно погледнато кабинетът "Симеон Сакскобургготски" направи каквото можа". Очакванията на обществото бяха да заживеем поне с параметрите на средноевропейския стандарт. Но тези очаквания не бяха реалистични, дори бяха и деструктивни за развитието на гражданското общество и държавата, посочи Доган. По всички общоизвестни политически критерии кабинетът "Станишев" е успешен, а по икономически показатели е най-успешното правителство на прехода, подчерта лидерът на ДПС.
 


Сходни връзки

Ахмед Доган обяви оттеглянето си | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ахмед Доган обяви оттеглянето си
Автор: Anonymous да 2009-12-12 @ 20:45 EET
grozna 4alma,v ada da gori dano

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди